NI: САЩ са принудени да се примирят със засилването на Русия в Средна Азия

Въпреки разногласията относно конфликта в Източна Украйна, Вашингтон се нуждае от присъствието на Русия в Средна Азия, където двете страни имат важна област на общите интереси – борбата с тероризма, пише The National Interest, предаде РИА Новости.

През април 2015 г. командирът на руската 201-ва мотострелкова дивизия в Таджикистан заяви, че Москва към 2020 г. ще увеличи числеността на своите войски в Средна Азия от 5900 на 9000 души. Два месеца по-късно всички се убедиха в своевременността на тази стъпка, когато стана известно, че командирът на таджикския ОМОН полковник Гулмурод Халимов обяви встъпването си в редицата на терористите от „Ислямска държава“ (ИД).

И макар влиянието на ИД в региона да не трябва да се преувеличава, държавите от Средна Азия, Русия и САЩ трябва да са готови за сдържане на ИД за недопускане на прецеденти.

Изтъквайки многогодишните интереси на Москва в региона, изданието отбелязва, че връзките на Русия с Казахстан, Киргизстан и Таджикистан в рамките на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) ще изиграят конструктивна роля в борбата с екстремистите.

Русия е заинтересована от сдържане на насилието и тероризма на териториите, прилежащи към бившата южна граница на СССР. Щатите на свой ред също са обезпокоени от разпространението на екстремизма в Афганистан и Средна Азия, тъй като разширеното пространство може да стане проблем за САЩ и техните съюзници в Близкия Изток, се казва в публикацията.

„Тъй като присъствието на САЩ и НАТО в региона намалява, Русия може да се яви там като опора на стабилността”, пише NI.

„Разширяването на военното присъствие на Русия в Таджикистан и даже потенциалното връщане в бъдеще на руски войници на таджикско-афганистанската граница трябва да бъде посрещнато с мълчаливо съгласие и тиха подкрепа от страна на САЩ, а уважението на взаимните интереси трябва да служи като основа за разрешаване на ония въпроси, където между Русия и САЩ съществуват разногласия”, обобщава National Interest.