NI: САЩ подцениха темповете на създаване на нови самолети в Русия

Пентагонът подцени темповете на развитие на военното самолетостроене в Русия и Китай и сега ВВС на САЩ се оказаха уязвими, пише National Interest, цитиран от РИА Новости.

След края на Студената война САЩ не предполагаха, че Русия и Китай могат толкова бързо да представят нови разработки на самолети, но неотдавнашните успехи на двете страни показаха, че американците са сбъркали, пише изданието, позовавайки се на генерал-лейтенант Джеймс Холмс от ВВС на САЩ.

Така, Пентагонът е взел „преждевременно решение“ за пускане на многоцелевия изтребител от пето поколение F-22 „Раптор“ (Raptor) и едва е пристъпил към разработването на по-съвременни изтребители. Сега са произведени 187 машини F-22 и е малко вероятно САЩ да се върнат към производството им, тъй като то би изисквало големи финансови вложения, припомня изданието.

Американските ВВС станаха уязвими пред новите руски разработки в областта на противовъздушната отбрана (ПВО) и в частност пред зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) С-400 „Триумф“. В същото време според Джеймс Холмс превъзходството във въздуха на фона на развитието на съвременните системи за ПВО е повече от воденето на въздушен бой. Съвременните бойни самолети трябва да отстраняват ПВО или да неутрализират заплахата им с помощта на „средства да електронна борба или кибератаки“. Американските самолети засега не разполагат с такива възможности, пише NI.

Сега в САЩ разработват летяща бойна платформа от следващо поколение – нов самолет, съвместяващ функциите на изтребител и бомбардировач. Процесът обаче върви бавно. Американските ВВС ще получат новия изтребител чак през 2013 г. и най-вероятно за този срок Пентагонът няма да успее да създаде нов самолет от нулата. По думите на Холмс САЩ искат да получат новата машина колкото се може по-скоро и „не могат да си позволят още една 20-годишна програма за разработки“. По-скоро американците ще се наложи да използват вече съществуващите F-22 или F-35 като платформа за новите си разработки, се посочва в публикацията.

error: Съдържанието ни е авторско!