NI: САЩ на практика нямат достатъчно самолетоносачи за решаването на глобалните задачи

NI: САЩ на практика нямат достатъчно самолетоносачи за решаването на глобалните задачи

Публикувано от:

През 2016 г. американският флот ще се сблъска със съществен недостиг на самолетоносачи в Азиатско -Тихоокеанския регион и Близкия Изток, пише военният редактор на The National Interest Дейв Маджумдар, цитиран от РИА Новости.

От липсата на необходимия брой съдове преди всичко ще пострада военната кампания на САЩ в Сирия срещу ИД, както и операцията на ВМФ в Южнокитайско море. През последните години Пентагонът намали авионосците до 10, след като по закон флотът трябва да разполага с 11 съда – през 2013 г. Конгресът удовлетвори молбата на военното ръководство за „пенсионирането” на „Ентърпрайз” след 50 г. служба.

„Ентърпрайз” беше пожертван в полза на новопостроения „Джералд Р. Форд”, чието приемане в експлоатация беше набелязано за 2016 г., но интервалът между тях не се оказа 16 месеца, а 8 години заради допълнителни изпитания.

Сега ВМФ на САЩ разполага с твърде малко самолетоносачи, за да изпълни глобалните си задължения, категоричен е Маджумдар.

„Очевидно е, че намаляването на авионосния флот от 16 на по-малко от 12 съда след Студената война беше грешка. Американският флот се нуждае минимум от 16 авионосеца”, обобщава National Interest.