NI: Санкциите срещу Русия удрят сериозно по благополучието на Запада

Санкциите, наложени срещу Русия, нанасят сериозни щети на социалните и икономическите институти на Запада, пише The National Interest, предаде „Руски дневник“.

Американското издание отбелязва, че налагането на санкциите не е било оправдано нито от икономическа, нито от политическа гледна точка.

Скот Семет, автор на статията, задава няколко въпроса: дали на геополитическата арена целта винаги оправдава средствата и разумно ли е да си нанасяш вреди само и само, за да засегнеш противника? Според него показателен пример за това са отношенията между Запада и Русия в последно време.

Семет отбелязва, че много действия по отношение на Русия са оказали отрицателно влияние върху развитието на такива основополагащи стълбове на западното общество, като върховенството на закона и акцентът върху иновациите в икономиката. С други думи, посочва авторът, в стремежа си да накажат руснаците за техните „прегрешения“ двете основни сили, които помогнаха на Запада да спечели Студената война – капитализмът и демокрацията, бяха изхвърлени зад борда, когато беше преценено, че това е целесъобразно.

Американското издание твърди, че процесът на „демонизиране“ на Русия в очите на западното общество е бил ускорен след началото на силовата операция против опълченците в Украйна. Целта на налагането на санкциите е била изолация и унищожаване на руската икономика, смята Скот Семет, който посочва, че най-разрушителните мерки са засегнали достъпа на руските компании до западните капиталови пазари. Но доколко са оправдани тези действия?

Както пише Семет, налагането на санкциите срещу Русия не е било оправдано нито от икономическа, нито от политическа гледна точка. Не е маловажен и фактът, че икономическите санкции срещу Русия се отразяват на благополучието на американските кредитни карти Visa и MasterCard. В статията се посочва, че един от основните печеливши от създалата се сиуация е китайската национална платежна система Unionpay, чийто кредитни карти вече се издават от няколко руски банки.

В този смисъл Западът, за да постигне своите политически цели по отношение на Русия, прави стъпки, които подкопават много важни негови социални и икономически институти, резюмира авторът на статията.

Според американското издание тази тенденция може да се засили, ако политиците не подходят по-внимателно при избора на средства за постигане на своите политически амбиции.

error: Съдържанието ни е авторско!