NI: Руската ракета „Сармат“ ще притесни американските военни

NI: Руската ракета „Сармат“ ще притесни американските военни

Публикувано от:

Разработваната в Русия междуконтинентална балистична ракета (МБР) РС-28 „Сармат“, която се планира да бъде приета на въоръжение през 2018-2021 г., ще бъде най-голямата по рода си, и „САЩ е време да започнат да се притесняват“ по този повод, пише американското издание The National Interest.

„Конкретната информация за новата ракета „Сармат“ не е много, но наличните данни показват, че това ще бъде изключително страшно оръжие, подобно на ракетата с доста подходящото име „Сатана“ (така в страните от НАТО наричат руската ракета „Воевода“ – бел. ред.), която ще замени“, пише авторът на публикацията.

Според The National Interest „Сармат“ ще тежи най-малко сто тона, а масата на главната й част може да достигне десет тона. Това, според изданието означава, че ракетата ще може да носи до 15 разделящи се термоядрени главни части.

„Далечината на поразяване на „Сармат“ ще бъде не по-малко от 9500 км. Когато я приемат на въоръжение, това ще се превърне в най-голямата ракета в световната история“, пише още изданието.

Както и останалите съвременни МБР, като например „Ярс“, „Топол-М“ и „Булава“, „Сармат“ се проектира по такъв начин, че да преодолява противоракетната отбрана на противника, подчертава NI. Освен това, ракетата „може да бъде оборудвана с маневриращи бойни глави, прихващането на които ще бъде изключително трудно“.

„На САЩ им трябва нова ракета да сдържане на Русия и Китай. Но каквото и да се получи в резултат от реализацията на програмата Ground Based Strategic Deterrent (в която се работи върху създаването на нова МБР с наземно базиране, която да замени ракетата Minuteman III – бел. ред.), то това едва ли ще бъде толкова голяма ракета, като руската“, пише в заключение авторът на публикацията.