NI разказа в какво американският F-22 отстъпва на руския Т-50

NI разказа в какво американският F-22 отстъпва на руския Т-50

Публикувано от:

Руският многоцелев изтребител пето поколение Т-50 (ПАК-ФА) е готов да се срази наравно с американския самолет F-22 и е способен да одържи победа над него в боя, пише Дейв Маджумдар в The National Interest в публикацията America’s F-22 Stealth Fighter vs. Russia’s PAK-FA and China’s J-20: Who Wins?

САЩ, Русия и Китай ги обединява това, че произвеждат най-модерните изтребители в света. В частност, Пекин напрегнато работи над създаването на самолета J-20. Руският Т-50 обаче се явява най-сериозният потенциален противник на американския F-22, се казва в публикацията. „Т-50 е скоростен, височинен и малко забележим изтребител за завоюване на превъзходство в небето” – пише NI.

Изданието отбелязва, че Русия и САЩ по различен начин подходили към осигуряването на малката забележимост. Американските конструктори се съсредоточили върху малката забележимост на всички ракурси на F-22, докато в Русия отделили особено внимание на невидимостта в предната част на Т-50. Затова, според Дейв Маджумдар, в този аспект американският „Раптор” има преимущество пред ПАК ФА.

По кинематика руският и американският изтребители са съпоставими – за Т-50 обаче се разработва новия двигател „Изделие 30”, който ще подобри този показател на ПАК ФА и ще му позволи в пълна степен да използва възможностите на конструкцията си.

Що се отнася до приборите за откриване и сензорите, по този параметър американският и руският изтребител примерно са равни, обаче е важно да се отбележи, че в Русия правят отлични РЛС и системи за РЕБ, пише авторът.

F-22 има преимущества от гледна точка на малката забележимост, Т-50 обаче наваксва аванса за сметка на своята маневреност – той е снабден с триизмерен управляем вектор на тягата. Освен това ПАК ФА изпреварва „Раптора” по скоростта на маневриране. Друго преимущество на руския изтребител могат да станат ракетите с непряко насочване. Освен това пилотите на ПАК ФА ще получат специални шлемове със система проектиране на информацията.