NI разигра „битка на морските титани“ между военни кораби на САЩ и Русия

Експертът от сп. The National Interest Кайл Мизоками описа какво би представлявала „най-голямата от времето на Втората световна война морска битка“ между руския тежък ракетен крайцер „Киров“ (днес „Адмирал Ушаков“) и американския разрушител „Айова“ (USS Iowa, BB-61).

Тежкият крайцер „Киров“ е въоръжен с двадесет крилати противокорабни ракети П-700 комплекс „Гранит“ и многослойна система за ПРО. От своя страна американския разрушител „Айова“ има три оръдейни купола и 16 противокорабни ракети тип „Харпун“. Оръдейните куполи са проектирани и изградени както да оказват огнева поддръжка при десант, така и при охрана на морски конвой. В същото време руският крайцер е създаден да пресича морските доставки. От своя страна „Айова“ може да се похвали със подсилена броня за защита на кораба, екипажа и оръжейния арсенал. Корабът има четири парни турбини, които му позволяват да развива скорост от 32,5 морски възела.

В началото на 80-те години на миналия ХХ в. „Айова“ заедно с „Мисури“, „Ню Джърси“ и „Уисконсин“ влизат за ремонт и превъоръжаване. Това се наложило с оглед на тогавашната международна ситуация. От своя страна „Киров“ развива 32 възела.

Хипотетичният сценарий предполага, че разстоянието между двата кораба е около 500 км. Техните екипажи имат точни данни къде е противника. Разстоянието прави безполезни разположените на „Айова“ ракети „Томахоук“. От своя страна „Киров“ изстрелва всичките си 20 ракети „Гранит“ и започва да отстъпва, за да избегне близък бой с тежко бронираната „Айова“.

По-нататък анализаторът предполага, че две от руските ракети ще паднат в морето, но остават другите 18, с които американците трябва да се справят. „Айова“ може да разчита на два зенитно-артилерийски комплекса Phalanx CIWS, система за радио-електронна борба SLQ-32 и система за изстрелване на фалшиви цели Mark 36 SRBOC.

Невъзможно е да се предскаже колко ракети ще преминат през тези средства за ПРО, отбелязва експертът. Но в рамките на сценария се предполага, че целта ще достигнат девет „Гранит“-а.

„Да предположим, че една от двете основни установки бъде обезвредена, но остава още една, и не са повредени двигателите. Три 406-мм оръдия са достатъчни за унищожаването на „Киров”, но дори и при най-благоприятните обстоятелства „Айова” е само с половин възел по-бърз от руския крайцер, затова да го догони от разстояние 500 километра ще бъде невъзможно”, отбелязва експертът.

Шансовете на „американеца“ няма да се увеличат и при приближаването с руския крайцер. „Айова“ трябва да де приближи до „Киров“ минимум на 107 км, за да изстреля 16 противокорабни ракети „Харпун“, но с толкова малък брой снаряди ще бъде трудно да се достигне целта през трислойната система за ПРО.

Единствената дистанция, на която „Айова“ ще унищожи „Киров“ е 32 км, но е малко вероятно екипажът на крайцера да допусне противника толкова близо.

error: Съдържанието ни е авторско!