NI: През 2030 Русия ще е в топ 3 на най-мощните ВВС в света

Списание „Нешънъл Интерест“ (National Interest/NI) състави списък на петте държави, чиито военновъздушни сили (ВВС) ще са най-мощни през 2030 г., съобщи „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

В класацията влизат държавите с традиционно силни ВВС – Русия, САЩ и Великобритания. Тяхната авиация  ще може, както и по-рано, да действа при различни сценарии на конфликт – от въздушни кампании срещу единични цели до водене на пълномащабни военни действия, се посочва в публикацията.

Трите страни имат големи, съвременни и способни да реагират бързо ВВС, което е жизнено необходимо условие за обезпечаване на националната сигурност. ВВС на Китай е ново попълнение в списъка. Страната продължава да увеличава военновъздушната си мощ, за да може тя да отговаря на статута ѝ на втора по големина икономика в света, се посочва в статията.

Според изданието през 2030 г. САЩ  ще имат най-мощните ВВС. Дотогава американците ще останат със 187 многоцелеви изтребителиот пето поколение F-22 Raptor, както и 178 „златни орли“ – изтребители от четвърто поколение F-15C, които ще бъдат със съществено усъвършенствана радарна система и система с инфрачервени датчици, предполага авторът. САЩ ще разполагат и с близо 1800 изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35, които ще заменят леките изтребители F-16C, и щурмовици A-10 Thunderbolt.

Ако до 2030 г. Русия успее да преодолее сегашната икономическа криза, то военновъздушният ѝ флот ще бъде вторият по сила в света след САЩ, но дори и при най-лошия сценарий тя ще влезе в топ 10, смятат от „Нешънъл Интерест“. Двете най-важни разработки на Русия са изтребителят от пето поколение ПАК-ФА (Т-50) и стратегическият бомбардировач-ракетоносец от ново поколение ПАК-ДА. Русия не може вечно да разчита на изтребителите МиГ-29, както и Су-27/30/35. Очаква се Т-50 да стане новият конкурент на американския F-22. ПАК-ДА пък ще замени свръхзвуковия бомбардировач-ракетоносец Ту-160и ракетоносеца-бомбардировач Ту-22М.

error: Съдържанието ни е авторско!