NI представи топ 5 на версиите за изтеглянето на руските войски от Сирия

NI представи топ 5 на версиите за изтеглянето на руските войски от Сирия

Публикувано от:

Буквално веднага, след като руският президент Владимир Путин издаде заповедта за изтеглянето на руския контингент от Сирия, световните медии започнаха да градят предположения за причините за това решение. Американското издание The National Interest събра пет основни версии на западните медии, предаде РИА Новости.

Най-популярно е предположението, че преследваната мисия от Русия в Сирия е изпълнена.

„Най-простото обяснение, основано на експертна оценка е, че разгръщането на руските войски, което започна през септември, първоначално е било замислено като краткосрочна операция“, пише изданието.

Освен това, пише авторът, политическата динамика на сирийския процес се е променила. В частност, на практика вече никой не говори за това, че оставката на Асад е основно изискване за мирното разрешаване на ситуацията в Близкия изток.

Следва версията, че Москва се стреми да излезе от военната операция в пика на нейния успех.

„Намесата на Русия в сирийския конфликт рязко промени имиджа на Кремъл не само в Близкия изток, но и в целия свят. Руските военни демонстрираха, че са способни да обявяват и осъществяват военни операции извън пределите на страната си, а Москва е способна да промени ситуацията в Сирия, независимо от това, какво искат Вашингтон, Брюксел, Рияд и Анкара“, подчертава The National Interest.

Още една причина за изтеглянето на основния руски контингент, според Запада, е стремежът на Москва да избегне „афганистанския капан”. „Когато Русия започна да разгръща силите си в Сирия, част от спонсорите на сирийската опозиция започнаха да търсят начин да превърнат Сирия във „втори Афганистан“ за Русия“, се казва в статията.

Изданието отбелязва, че този сценарий не е бил реализиран и въпреки скептицизма на западните страни, ситуацията в Сирия се е стабилизирала.

 В изтеглянето на руските войски от Сирия някои анализатори виждат желание на Москва да не влиза в конфронтация със Саудитска Арабия, която може да влезе в сговор с Турция. Сега Рияд може да бъде реален участник в преговорния процес и в някаква степен ще бъде обвързана да спре подкрепата за крайната опозиция.

Като пета хипотетична причина се изтъква стремежът на Русия да покаже, че поддръжката не може да продължи вечно. Изданието твърди, че Башар Асад след успехите на армията станал по-малко настроен за участие в преговорите и Москва му припомня, че преследва целта за мирно уреждане на конфликта в страната.