NI посочи петте руски “супер оръжия” от ново поколение

Военният анализатор на списанието The National Interest  Дейв Маджумдар изброи пет вида руски “супер оръжия” от ново поколение, съобщи РИА Новости.

“Наскоро Русия стартира нови програми за разработване на въоръжения. Въпреки това, че процесът пострада от наложените санкции и ниските цени на горивата, работата по много проекти продължава”, пише авторът.

Той твърди, че не всички сфери на руската отбранителна промишленост са допринесли еднакво за разпада на СССР. Обаче в някои от тях Русия все още преуспява. “Русия все още произвежда забележителни самолети, бронирана техника, подводници, средства за радиоелектронна борба. НАТО трябва внимателно да следи разработването на тези въоръжения през близките месеци и години”, пише Маджумдар.

Военният аналитик изброява пет вида “супер оръжия” ново поколение, разработвано в Русия. Това са перспективният авиационен комплекс за фронтова авиация (ПАК ФА, Т-50), авиационният комплекс за далечна авиация (ПАК ДА), програма “Армата”, системата за радиоелектронна борба (РЕБ) и атомните подводници.

Изтребителят Т-50 (ПАК ФА) вероятно е най-нашумелият проект в рамките на руската програма за модернизация на въоръжението, пише Маджумдар. Новият самолет се разработва, за да замести Су-27 и вариациите му.

Военният анализатор сравнява Т-50 с американския “F-22 Raptor”. Също като американския самолет, руският изтребител ще може да лети на големи височини и със свръхзвукови скорости. Освен товаq той ще бъде много маневрен и е планирано да се снабди със съвременни сензори и комплекс РЕБ. Т-50 е скъп, затова Русия възнамерява да купи само 12 самолета.

Следващ в списъка на Маджумдар е перспективният авиационен комплекс за далечна авиация (ПАК ДА). Той представлява нов стелт бомбардировач, за който все още има малко информация. Вероятно ще представлява дозвуков самолет от типа “летящо крило”.

Анализаторът отбеляза, че Русия е отложила реализацията на проекта ПАК ДА до 2023 година, за да може да се съсредоточи върху създаването на нови свръхзвукови бомбардировачи-ракетоносци Ту-160.

Русия разработва и комплекс нова бронирана техника под егидата на програма “Армата”. Вместо специализирано транспортно средство, изпълняващо конкретна функция, Русия разработва мултифункционално шаси, което може да се използва за различни цели.

Програмата “Армата” разработва серия транспортни средства, включително танк, бойна машина на пехотата (БМП) и самоходна артилерийска установка. Всичката тази техника ще бъде в комплект с броня и електроника, които преди не са използвани в страната.

Руските системи за радиоелектронна борба са развити не по-малко от аналогични системи, разработвани от НАТО и американски колеги, а може би дори ги превъзхождат. Като пример военният аналитик посочва високо ефективният комплекс РЕБ “Красуха-4” и авиационният комплекс за радиоелектронно противодействие “Хибина”.

В момента Русия продължава да усъвършенства уменията си в сферата на радиоелектронната борба, което в бъдеще ще продължава да представлява “значителна заплаха”, пише Маджумдар.

Аналитикът отбеляза, че Русия винаги е преуспявала в строителството на атомни подводници, но последните проекти (например атомните подводници клас “Борей“) са основани на съветски разработки.

Руските специалисти осъзнават, че технологиите напреднаха и започнаха да работят над две подводници едновременно – едната е с цел да се заменят подводните ракетните крайцери “Гранит” и “Антей”, а другата за замяна на лодки от проекта “Баракуда“.

error: Съдържанието ни е авторско!