NI: Полша се нуждае от ”руската заплаха”, за да увеличи армията си за сметка на НАТО

Полша се стреми да разположи войски на НАТО на своя територия и говори за „руска агресия“, докато останалите европейски страни не гледат на Русия като на сила, която застрашава съществуването им. Това пише в статия за National Interest Дъг Бендоу, старши научен сътрудник от Института „Кейто“ и бивш специален помощник на американския президент Роналд Рейгън.

Като страна-домакин на срещата на НАТО през 2016 г. Полша даде ясно да се разбере, че основната ѝ цел е през близките няколко месеца ще е да окаже натиск върху членките на алианса, за да получи военна помощ от тях. Както полското правителство обяви, световните лидери ще се срещнат през юли във Варшава, за да обсъдят как „най-ефективно да се борят със заплахите“, сред които основна е „агресивната Русия“. Сега полските власти искат НАТО да разположи войски на полска територия и дори се опитаха да сключат сделка с Великобритания. В обмен поляците обещават да спомогнат за „ограничаването на потока от мигранти към Острова“, пише Дъг Бендоу.

Междувременно повечето страни-членки на НАТО в Европа съкращават военните си бюджети. Никой не може сериозно да очаква, че Дания, Италия или Испания ще осигурят постоянно присъствие на войски на алианса в Полша. Германия също публично отхвърли идеята, също както Гърция и Хърватия. Единствено Великобритания и Франция остават реални кандидати, но те неохотно прекратиха съкращаването на военните си бюджети. Остават само САЩ, които Полша ще увещава да „продължат да защитават континент, който не вижда особена нужда от самозащита“, отбелязва политологът.

Европейските членове на НАТО, с изключение на Естония, Гърция (за да се противопостави на Турция) и Полша (за първи път), не харчат дори и 2% от БВП, колкото страните-членки на алианса трябва да отделят за военни разходи.

„Дори и два процента не е много, ако сте уверени, че страната ви е изправена пред заплаха за съществуването си в лицето на авторитарна, агресивна сила. И все пак Полша се смята за незащитена източна граница на НАТО и гръмогласно изразява тревогата си по повод „руската заплаха“. Тъй като не иска сама да инвестира, тя (Полша, бел. ред.) иска другите страни-членки на НАТО да демонстрират изпълнение на задълженията по осигуряване на сигурността“, се казва в статията.

Разбира се, „руската заплаха“ не е толкова голяма, колкото Полша изтъква. Въпреки безпокойствието на Варшава по повод „Централна и Източна Европа“, от страна на Русия не е имало никакви реални заплахи спрямо този регион и никой дори не си и представя „нахлуване на Червената армия, която отива към Черна гора“. И дори Полша е в безопасност, уверен е авторът на статията.

Според Бендоу е настъпил моментът Европа сама да осигурява собствената си сигурност, а не да се надява на САЩ и на парите на американските данъкоплатци. Нуждата от НАТО, където основни бяха САЩ, изчезна преди години. Сега дойде времето на някой друг алианс, който би накарал Европа да инвестира в собствената си сигурност така, както сега го правят Съединените щати.

„Полша иска да сключи сделка, като разположи войски на НАТО на своя територия. Вашингтон трябва да демонстрира, че без значение какво искат другите страни, американците няма да участват в това“, пише Дъг Бендоу.

error: Съдържанието ни е авторско!