NI: Още Наполеон е доказал – да се завладее Русия е невъзможно

NI: Още Наполеон е доказал – да се завладее Русия е невъзможно

Публикувано от:

Опитът на Наполеон да завладее Русия е доказал: нахлуването в тази страна едва ли може да се увенчае с успех, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.

Изданието отбелязва, че уроците от наполеоновите войни са актуални и днес, въпреки че „военната тактика и стратегия са претърпели кардинални промени“, оттогава.

„Завладяването на Русия едва ли ще премине успешно заради стратегическата дълбочина, която притежава страната. Армиите могат с лекота да отстъпят на изток в Сибир и да водят война до изтощение дотогава, докато окупаторите не бъдат победени от зимата“, пише The National Interest.

Според автора на статията Русия може да бъде „победена“ до границите й, след което да се „преговаря“ с нея. За пример той дава сражението през 1807 г. край Фридланд (днес гр. Правдинск в Калининградска област), завършила с поражение за Русия. Резултатът от това сражение е Тилзитския мирен договор, подразбиращ сътрудничество между Русия и Франция.

Наполеон обаче е „пропилял“ този мирен договор, предприемайки действия, противоречащи на интересите на Русия. Това, припомня авторът, е довело до катастрофалната за Наполеон Отечествена война през 1812 г., в която френската армия е загубила стотици хиляди души.