NI оцени шансовете на атомната подводница „Северодвинск” срещу американската „Вирджиния”

NI оцени шансовете на атомната подводница „Северодвинск” срещу американската „Вирджиния”

Публикувано от:

Експертът от списание The National Interest Кайл Мизоками съпоставил характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект „Ясен” и техните американски противници многоцелевите от типа „Вирджиния”.

Според анализатора, с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ за десетки години получиха „неоспоримо морско превъзходство”, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект „Ясен” – съд със „смъртоносно родословие”. От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 „Северодвинск” и подводниците от типа Virginia серии Block III.

Подводницата „Северодвинск” е по-бавна от своя американски опонент, но е способна да се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра, отбелязва Кайл Мизоками.

„Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че „Северодвинск” притежава противокорабни ракети от комплекса “Club-S” (Калибр-ПЛ), притежаването на които позволява на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда” – отбелязва експертът.

Подводниците от клас ”Вирджиния” са по-тихи и притежават по-добри хидролокационни системи, предполага анализаторът. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

Както счита експертът, хидролокационните и хидроакустичните способности на американските подводници като цяло им дават преимущество над руските противници. Същевременно с приключване на „Студената война” САЩ преставаха да се отнасят с дължимото внимание към модернизирането на подводния флот, след терористичните актове от 9/11 ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, счита експертът.

Източник: Блиц