NI: Обама рискува да влезе в историята на САЩ като „куцата патица”

Последната година на Барак Обама като президент на САЩ рязко контрастира с първата му година в Белия дом, пише научният сътрудник и директор по изследване на ситуациите в Близкия Изток към Никсъновия център Ендрю Боуен в публикация в The National Interest, цитирана от РИА Новости.

Рейтингът на общественото доверие демонстрира неизменно ниски показатели, докато опасенията по повод сигурността и заплахата от тероризма са на най-високите си нива от 2001 г. насам. Многобройните проучвания на общественото мнение показват, че голяма част от населението е изгубила вярата си в държавния глава.

Скептично настроен към използването на военна сила, Обама отдаваше предпочитание на дипломацията и международното взаимодействие. Той считаше, че за САЩ е по-изгодно инвестирането в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Латинска Америка, вместо да изпълнява ролята на жандарм в Близкия Изток.

„Концентриран в дългосрочна перспектива, Обама беше зле подготвен за предизвикателствата на съвременността. Всички последващи събития в Близкия Изток го изненадаха неподготвен“, пише анализаторът.

Белият дом отдаваше предпочитание на практицизма, а не на стратегията и зацикли над очакванията как медиите ще възприемат действията на властите. В резултат Обама загуби много време, за да реагира на кризите, отколкото активно да ги решава, счита Боуен.

„В своята последна година като президент Обама се сблъсква с проблеми и си остана „куцата патица”, докато американската общественост се фокусира кой ще възглави страната през 2017 г.”, пише анализаторът и добавя, че засега Обама не е показал готовност да се отклони от своя набелязан политически курс.

„Ако Обама не реагира на тези предизвикателства, той може да бъде запомнен със своето бездействие по време на президентството, а не с действията, които е извършил”, счита Боуен.

Терминът „куца патица” (англ. Lame duck) в американската политическа система се отнася за президент, който вече напуска поста си и няма право да се балотира за нов мандат, тоест загубила влияние политическа фигура.

error: Съдържанието ни е авторско!