NI: Непробиваемата защитата на „Армата” от урановите снаряди ще стане проблем за Запада

NI: Непробиваемата защитата на „Армата” от урановите снаряди ще стане проблем за Запада

Публикувано от:

Комплексът за активна защита на бойните машини от семейство „Армата” от уранови снаряди може да предизвика прелом в сферата на разработваната бронирана техника, пише Дейв Маджумдар.Преди седмица вестник „Известия” оповести, че комплексът „Афганит” вече може да унищожава подкалибрени снаряди със сърцевина от обеднен уран, летящи със скорост 1,5-2 км/сек.

До сега се считаше, че системата за активна защита на танка и ефективна само по отношение на противотанковите ракети и реактивните гранати.

„Ако Русия действително е постигнала пробив в борбата с бронебойните противотанкови снаряди, сухопътните сили на САЩ и НАТО скоро могат да се сблъскат с твърде сериозен проблем, тъй като бойните машини „Армата” след няколко години ще бъдат приети в масова експлоатация” – пише Маджумдар.

Анализатори изказали пред NI различни мнения за новата разработка. Майкъл Кофман от Центъра за военноморски анализи счита, че „Афганит” не може да спре най-новите американски боеприпаси и в най-добрия случай ще онклони снаряда от курса.

Служителят от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Михаил Барабанов счита, че създателите на „Армата” едва ли са могли да не предвидят защита от актуални заплахи.

„Малко вероятно е новото поколение системи за активна защита да е разработено без отчитане на най-разпространените заплахи като бронебойни подкалибрени снаряди с уранова сърцевина и ракети за атаки отгоре” – казал той.

Като цяло дори в серията „Армата” да са реализирани поне половината от заявените възможности, танкът Т-14 и неговите събратя ще бъдат извънредно страшни машини, отбелязва NI.

БЛИЦ припомня, че руската система за активна защита „Афганит” обединява радиолокационни станции с активно фазирани решетки, комплекс от изчислителни подсистеми и мортири със специален заряд за унищожаване на приближаващите снаряди.

Превод и редакция: БЛИЦ