NI назова трите китайски оръжия, от които САЩ трябва да се страхуват

NI назова трите китайски оръжия, от които САЩ трябва да се страхуват

Публикувано от:

Военният експерт на американското списание The National Interest Дейв Маджумдар изброява три вида китайски оръжия, от които трябва да се страхуват САЩ на фона на изострените отношения с КНР заради ситуацията в Южнокитайското море след приближаването на ескадрения миноносец Lassen до спорния остров Нанша (Спратли), пише РИА Новости.

Според Маджумдар, в случай на конфронтация ключова роля ще играят три вида китайски оръжия: морските мини, дизелелектрическите подводници (ДП) и новите надводни бойни кораби.

Ако КНР стигне до конфронтация до степен на война, тя вероятно ще минира подстъпите около своите изкуствени острови, предполага анализаторът.

Той привежда статистика, според която след Втората световна война именно морските мини са нанесли на американските кораби повече повреди, отколкото всеки друг вид оръжие. Един от най-известните случаи е с многомилиардния военен крайцер USS Princeton, който пострада тежко по време войната в Персийския залив.

„Китай много добре е усвоил уроците на историята, докато американските ВМС едва отскоро започнаха да развиват средствата за водене на минна война”, твърди Маджумдар.

Що се отнася до ДП, то тези подводници са сериозна заплаха за САЩ в Южнокитайско море основно заради малката им забележимост и шумност.

Китай притежава внушителен флот от такива подводници, сред които има и съветски подводници от клас „Кило” и собствени от типа 039.

Маджумдар напомня, че по време на преминаване на Lassen край рифа Суби, веднага за него се „закачили” ескадрения миноносец „Ланчжоу” стражевия кораб „Тайчжоу”. В технологично отношение те отстъпват на Lassen, но на борда на американския кораб няма оръжие, което да нанесе значителни щети на китайците. За сметка на това и двата китайски кораба притежават противокорабни ракети с далечно действие.