NI: Легендарният американски изтребител F-16 против китайския J-20 и руските Су- 35 и  ПАК ФА: Кой ще победи?

NI: Легендарният американски изтребител F-16 против китайския J-20 и руските Су- 35 и ПАК ФА: Кой ще победи?

Публикувано от:

Поради постоянните задръжки по време на разработката на изтребителя F-35 САЩ са принудени да използват F-16 значително по-продължително от първоначално планираното, докато в същото време в Русия се появи ново поколение съвременни бойни самолети. Това пише коментаторът на National Interest Кайл Мизоками в публикацията си America’s Legendary F-16 Fighter vs. China’s J-20, Russia’s Su-35 and PAK-FA: Who Wins?

F-16 е проектиран като самолет, който да служи дълго време, но и той неизбежно някога ще остарее. Сега той вече не може да си съперничи с новото поколение мощни руски изтребители: Су-35 и Т-50 (ПАК ФА) показаха, че американският самолет е отживял своето.

Руският Су-35 не е малко забележим изтребител, обаче той ще успее да открие и да открие огън по F-16 по-рано, отколкото той ще го забележи, което поставя американския самолет в губеща позиция.

„В схватката един на един F-16 даже няма да успее да въвлече Су-35 в зоната на близкия въздушен бой, където неголемият самолет може да покаже своята маневреност” – пише NI.

Не са по-големи шансовете на „Биещия се сокол” и срещу китайския J-20.

Новият руски ПАК ФА ще има пред американския изтребител тези преимущества, обаче е важно да се отчете, че при проектирането на Т-50 е наблегнато на неговата малка забележимост.

„Малко забележимата конструкция на ПАК ФА в крайна сметка означава, че F-16 дори няма да успее да засече противника, преди да разбере, че вече е станал мишена на управляема ракета, чиято далечина на действие превишава пределите на визуалната видимост” – се казва в публикацията.

Би могло да се подобри системата за откриване на F-16, обаче това е само половин победа, счита Кайл Мизоками. На американския изтребител не му достига малка забележимост и този проблем няма да се реши с усъвършенстване корпуса на самолета или неговата електроника.

“Единственото възможно решение е да се направи нов самолет” – пише NI.

F-16 още може да противостоят в не твърде интензивни боеве, например в Либия или Сирия. Обаче благодарение на руския ПАК ФА дните на F-16 като основен фронтови изтребител на САЩ вече са прочетени – обобщава Кайл Мизоками.

Източник: БЛИЦ