NI: Как Китай превъоръжи армията си с помощта на руските технологии

NI: Как Китай превъоръжи армията си с помощта на руските технологии

Публикувано от:

От началото на втората половина на XX век Пекин намаляваше технологичната си дистанция със СССР и САЩ, благодарение на технологиите на двете държави. Списание The National Interest направи списък на китайското въоръжение, чиито технологии частично или напълно са заимствани от руските и американските партньори.

Първи в списъка е многоцелевият изтребител Ченду J-7 — копие на съветския МиГ-21. В началото на 1960-те години Москва даде на Китай чертежите на самолета, за да укрепи връзките си с комунистически Пекин.

Опитът да се подобрят отношенията се провали, но КНР запази получената документация, създаде изтребителя и впоследствие стана конкурент на СССР, създавайки производство за експортна версия на самолета — модел J-7. Така през 1970-те години самолетът бе закупен от американците, които обучиха своите пилоти да противодействат на съветската авиация, използвайки китайското копие на МиГ-21, отбелязва изданието.

Още една разработка — многоцелевият изтребител Шенян J-11, който е лицензиран вариант на изтребителя Су-27. Пекин получи достъп до технологиите по законен път, сключвайки в средата на 1990-те години споразумение с предприятията на руския ВПК, на който му трябваха пари.

„Благодарение на сделката китайците получиха един от най-опасните изтребители в борбата за превъзходство във въздуха“,  отбелязва изданието.

Впрочем, по-късно Китай започна да модифицира руския самолет — върху J-11 беше поставено китайско електронно бордово оборудване, което бе оценено като нарушение на договора. Пекин започна да разработва  вариант за самолетоносачи на изтребителя на базата на Су-27.

Американските аналитици твърдят, че при създаването на многоцелевия изтребител от пето поколение Шенян J-31 става дума за „промишлен шпионаж“.

 Според експерти, този самолет е проектиран на базата на документацията и чертежите на F-35.

J-31 и американският „прототип“ може да излита от самолетоносачи, което го прави конкурент на F-35 на световния пазар. Китай създаде и аналози на американските безпилотни самолети. По своята конструкция те напомнят американските модели. Подобни обвинения по адрес на Китай от страна на Вашингтон се отнасят и до производството на уреди за нощно виждане, завършва изданието.