NI: В конфликта между Рияд и Техеран предимството е на страната на Иран

NI: В конфликта между Рияд и Техеран предимството е на страната на Иран

Публикувано от:

Екзекуцията на шиитския духовник ан-Нимра влоши и без това лошите отношения между Саудитска Арабия и Иран, пише политологът Паям Мосхени в публикация в The National Interest.

Според анализатора, Рияд се опасява, че след иранското ядрено споразумение властите в Иран ще получат „всички преимущества на нормални отношения със Запада”, избягвайки неприятните последствия на „революционното поведение”.

„Макар нито Рияд, нито Техеран не искат пълномащабна война, и икономическият климат заради ниските цени на нефта, и политическият благоприятстват твърдата реторика, увеличават в двете столици риска и вероятността от пряк конфликт”, пише Мосхени.

Сред провалите на Рияд Мосхени отбелязва споразумението по иранската ядрена програма и бъдещата отмяна на санкциите; постиженията на Иран в Сирия и присъствието на Русия в региона, участието на Иран в преговорите по сирийската криза в Женева.

„Ирано-саудитската студена война я прави трудна фактът, че саудитците не осъзнават, че иранците заемат по-печеливша позиция да балансират на границата на войната”, отбелязва експертът.

Иран притежава по-голям боен опит от войната с Ирак, има повече бойни възможности, а също така е по-устойчив на външен натиск от опонента.

„Противопоставянето може да разкрие безпрецедентен брой слаби места на кралството, заплашвайки неговия политически строй като цяло”, обобщава анализаторът.