NI включи Русия в списъка със страните, способни да унищожат ВМС на САЩ

Военният експерт от изданието The National Interest Гари Казианис състави списък на оръжия, които могат да унищожат американския флот, който включва подводници от Русия, Китай и Швеция, предаде РИА Новости.

„Торпедните ядрени подводници с балистични ракети или само с торпеда на борда, самолетоносачите и надводни бойни кораби под ръководството на най-добре обучени войници на САЩ са нищо при теоретична конфронтация с военноморските сили на Русия, Китай, Иран или други конкуренти“, пише анализаторът. Той отбелязва, че след създаването на ултра тихи дизелови електрически подводници, Вашингтон ще трябва да коригира тактиката си в случай на сблъсък с държави с подобни технологии.

В най-новата история на военноморските сили на САЩ и други страни се сблъскват с „тежко въоръжените подводници със „стелт технология“. През 2005 г. ВМС на САЩ признаха този проблем и призоваха съюзниците си за помощ, след което подводницата на Швеция HMS Готланд прекара една година в Калифорния. Целта е била да се провери противодействието на такава лодка с американски самолетоносачни групи.

Оказа се, че лодката е много по-евтино и ефективно средство от стандартните ядрени подводници, се посочва в материала. Известно е, че шведската ПЛ  разгроми в учение АУГ(авионосна ударна група) разрушители, фрегати и крайцери.

През 2006 г. китайска подводница клас Song, създадена по руски и западни технологии и малко по-модерна от шведския Gotland, разплака американския флот като следи американския самолетоносач USS Kitty Hawk, разположен в Япония в Източнокитайско море, близо до остров Окинава, дори без да бъде открита и идентифицирана. Американците забелязаха китайската подводница, едва когато изплава на пет мили от самолетоносача и ги направи за смях пред цял свят.

„Тези подводници са въоръжени с най-модерни ракети и торпеда и американския флот е напълно безпомощен, се посочва в материала на The National Interest.

„Ако говорим за настоящето, Москва разработва клас лодки още по-смъртоносни“ ,се казва в статията. Това са новите дизел-електрически подводници от проект 677  „Лада“ „стелт“.

Подводницата Проект 677 „Лада“ ще има „ниво на шума е много по-ниска, отколкото в момента имат подводници 636-и проект, които в света е наречен от специалистите „черната дупка“ заради способността да изчезва и да е неоткриваема. В статията се отбелязва, че подводници „Лада“ са предназначени за защита на бреговата линия, осигуряване на наблюдение и разузнаване, но могат също така да се използват като плаваща база за специални сили. Проект  636 и 677 са първите в света не-ядрени подводници, оборудвани със специализирани установки за крилати ракети (станалите всеизвестни „Калибър“), се посочва още в публикацията.