NI: Без щурмовите А-10 САЩ ще бъдат безпомощни в Сирия

NI: Без щурмовите А-10 САЩ ще бъдат безпомощни в Сирия

Публикувано от:

Американските ВВС навремето далновидно отложиха идеята за замяна на изтребителите А-10 Thunderbolt II с ударните изтребители F-35 (Joint Strike Fighter) и сякаш постъпиха правилно. А-10 и досега са считани за едни от най-мощните самолети в бойната авиация на САЩ. Засега няма с какво да бъдат заменени, а плановете на Вашингтон по извеждането им от ВВС застрашава сигурността на страната, пише The National Interest, предаде РИА Новости.

Необходимостта от изхвърляне на „почтените” А-10 съществува, обаче чиновниците се отказаха от изпълнение на замисъла си заради международната обстановка и заради липса на яснота за това как ще се развива ситуацията в бъдеще. Сега американските военни възнамеряват да заменят редица А-10 с изтребители F-16 (Fighting Falcon), цитира NI думи на генерала от ВВС на САЩ Хоук Карллайл.

По-рано САЩ разположиха именно А-10 в турска авиобаза за борба против терористите против ИД, тъй като по думите на генерала именно тези машини позволяват на американската авиация да действа най-ефективно.

Конгресменът Марта Максали, в миналото командир на отряда А-10, е крайно недоволна от решението за изписването на А-10, тъй като подобно решение може да застраши сигурността на САЩ.

„Както и по-рано, планът за предсрочното извеждане на А-10 е безотговорен и безразсъден. Никакъв друг самолет, намиращ се на въоръжение или намиращ се в разработка, не може да се сравни с неговите уникални характеристики по осигуряване на близка авиационна поддръжка”, цитира NI думите на Марта Максали.

Според конгресмена, щурмовиките сега се използват за борбата с ИД, при противопоставянето с Русия в Европа, а също се намират близо до границите със Северна Корея. САЩ са инвестирали над един милиард долара за поддръжка на парка от А-10 до 2028 г. До появяването на подходяща негова замяна САЩ трябва да запазят тази „жизнено важна техника”, счита Марта Максали.