Newsweek: Енергийните компании на ЕС се връщат към големите договори с РФ

Newsweek: Енергийните компании на ЕС се връщат към големите договори с РФ

Публикувано от:

Големите енергийни компании в Европа искат да се върнат към обичайната дейност с Русия, независимо от конфликта в Украйна и действащите санкци по отношение на РФ, пише Newsweek.

Потвърждение та това са трите големи споразумения на „Газпром”. Една от най-големите сделки стана възобновеното споразумение за изгоден обмен на активи между „Газпром” и Wintershall, дъщерна компания на немската BASF.

Второто споразумение е сключено между „Газпром” и европейски акционери за съвместна проектна компания. В този консорциум влизат немският холдинг BASF и енергийната компания E.On, френската компания Engie, австрийската нефтогазова компания OMV и холандско-британската нефтогазова компания Royal Dutch Shell. Този консорциум ще полага втора тръба на „Северен поток”, което ще осигури на Русия възможност да доставя за Германия допълнителни количества газ, заобикаляйки Украйна.

Третото споразумение предполага участие на австрийската OMV в разработката на участък в Уренгойското нефтогазово находище, отбелязва изданието.

Тези споразумения демонстрират двустранната заинтересованост от партньорството – както от страна на ЕС, така и от страна на Русия. На Европа й трябва газ, а РФ се нуждае от технологии и пазар, пише Newsweek.