New York Times: Хората в САЩ треперят да не станат жертва на масово убийство,а безконтролните продажби на оръжия достигат нови върхове

New York Times: Хората в САЩ треперят да не станат жертва на масово убийство,а безконтролните продажби на оръжия достигат нови върхове

Публикувано от:

Насилието с огнестрелни оръжия в Америка този път се премести в Сан Бернардино, Калифорния, където вчера бяха убити най-малко 14 и ранени 17 души. В хаоса се откроиха добре познати сцени – тела на носилки, плачещи невинни хора, свити под бюра, изстрели и спецчасти, струпани във военна зона с цивилни жертви, пише в редакционна статия New York Times..

Следният въпрос добива все по-голямо значение с всяка нова сцена на кръвопролитие: Дали е отвъд възможностите на правителството и политиците да сложат наистина край на тези жестокости? След всеки такъв случай политическите лидери не предлагат нищо повече от изтъркани фрази, докато страната очаква вцепенена следващото масово убийство, пише американският ежедневник.

Клането в Сан Бернардино се случи, докато страната още се опитваше да се съвземе след станалото в Колорадо Спрингс, където загинаха трима и бяха ранени девет души. Въпреки това продажбите на оръжие не спират да растат – по време на “черния петък” миналата седмица бе ударен нов рекорд. Тези, които отхвърлят идеята за контрол над оръжията, ще кажат всичко, само и само да избегнат засягането на темата за увеличаващия се “цивилен” арсенал. Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Райън отвърна на убийството в клиниката за аборти в Колорадо Спрингс с призив за по-добри грижи за психическото състояние на агресивните хора, пише New York Times.

Това е познатата линия, следвана от републиканските политици след всяко клане, сякаш безпрепятственият достъп до мощни оръжия – който те и оръжейното лоби направиха възможен – не е фактор в тази национална катастрофа, отбелязва вестникът.

Без твърди действия престъпниците ще продължават да тероризират хората и масовите убийства и щети ще продължат, пише в заключение New York Times.