New York Times: Русия постигна поставените си в Сирия цели и дори повече

New York Times: Русия постигна поставените си в Сирия цели и дори повече

Публикувано от:

Договаряйки се със САЩ за въвеждане на режим за прекратяване на огъня в Сирия от 27 февруари, Русия е постигнала всичките си поставени в това направление задачи и дори повече, пише The New York Times, цитиран от ТАСС.

Според изданието, Москва има пет основни задачи в Сирия: „да прекрати опитите за смяна на режима в страната и подстрекателствата за това отвън“, „да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва“, „да докаже, че Русия е по-надежден съюзник от САЩ“ и „да демонстрира новото си оръжие“. Освен това, изданието смята за немаловажна цел снемането на безпокойството на руските граждани, предизвикано от ситуацията в съседна Украйна.

„В определена степен тези пет цели бяха постигнати“, пишат авторите на публикацията. Те припомнят, че споразумението за примирие предвижда положение за прекратяване на ударите на ВКС на РФ по въоръжените групировки на опозицията в Сирия и наричат това „изящен изход от конфликта“. В статията се подчертава стремежът на ръководството на РФ „да избегне катастрофалните колапси, подобни на случилите се в Ирак, Либия и Йемен“, да не говорим за „цветните“ революции в Украйна през 2004 г. и Грузия през 2003 г.

Сега на Москва й предстои да постигне още една цел, а именно, отмяната на санкциите, въведени от ЕС и САЩ заради събитията в Украйна, пише изданието, като добавя, че единството в ЕС по въпроса за целесъобразността от запазването на режима на антируските санкции е вече нарушено.