New York Times: В Панамските документи фигурират имената на близо 2,5 хил. американци

New York Times: В Панамските документи фигурират имената на близо 2,5 хил. американци

Публикувано от:

Най-малко 2,4 хиляди американски граждани са използвали услугите на юридическата форма Mossakc Fonseca, която действа в офшорни зони, съобщава изданието New York Times, позовавайки се на така наречените панамски документи, предаде РИА Новости.

На името на американци са били регистрирани поне 2,8 хиляди офшорни компании на Вирджинските острови, Сейшелските острови и Панама. Американските клиенти на Mossack Fonesca са използвали и операции за продажба на недвижимост с цел преразпределяне на корпоративни активи.

Според изданието е възможно много от лицата, които фигурират в списъка, да са нарушавали закона. New York Times не споделя подробности около имената на замесените лица.

Гражданите на САЩ имат право да извеждат пари извън граница, но тези операции трябва да се декларират в министерството на финансите. Макар и много от сключените сделки да са законни, конфиденциалните съобщения от електронните пощи, копията на паспортите, статистиките от банковите операции, а също и „кодовите имена“ на клиентите доказват, че Mossack Fonesca е можела да предоставя на клиентите си „голямо разнообразие от услуги“, пише изданието.

Загубите за държавния бюджет на САЩ в следствие на неплатените данъци са между 40 и 70 милиарда долара.

В изтеклите панамски документи свидетелстваха за съпричастността към офшорни схеми на ред световни лидери и техни приближени.

Достоверността на документите все още не е официално потвърдена. Самата фирма нарече действията на журналистите престъпление.

След публикацията на документите панамската прокуратура проведе обиски в главния офис на Mossack Fonesca. В сградата бяха открити чували с унищожени документи. Министерството на финансите на САЩ провежда паралелно разследване.