The New York Times: Защо Русия няма да се намесва

Публикувано от:

„Най-разпространеният мит за ролята на Москва в украинската криза е представата, че Виктор Янукович е бил марионетка на Владимир Путин, пише политологът Дмитрий Тренин от Московския център Карнеги. Неговата статия „Защо Русия няма да се намесва” е публикувана от The New York Times и цитирана от inopressa.ru. В действителност Путин винаги е бил недоволен от украинския си колега, смятайки го за ненадежден.

Протестите избухнаха след отказа на украинския президент да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС. Въпреки всички заявления на Янукович, той направи това не заради указания от Кремъл. В един момент той просто осъзна, че подписването на този документ може да му струва преизбирането през 2015 г., пише в статията.

Реалната роля на Русия бе значително по-скромна, отколкото твърдят световните медии и радиото в Киев. Руският посланик в Украйна не се появяваше на публични места, депутати от Държавната Дума имаха нареждане да стоят по-далеч от Украйна, и дори бившият посланик на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, известен с провокативните си коментари по адрес на Запада, почти не се изказваше по този въпрос.

Но все пак „февруарската революция” в Украйна може да се превърне в тайна благословия за Москва: тя може да разруши представите, че Русия не е в състояние да бъде велика държава без малкия си партньор – Украйна.

„Въпреки подозренията на украинците, Москва едва ли ще се опита да раздели Украйна, за да анексира нейните южни и източни части. Това би означавало гражданска война по съседство, а Русия се ужасява от подобна мисъл. За Москва ще бъде много по-добре да направи крачка назад и да почака, тихо стимулирайки децентрализирането в Украйна”, заключава политологът Дмитрий Тренин в статия, публикувана в  The New York Times.

http://inopressa.ru