The New York Times: Демократична Украйна, свързана с Европа, да съхрани това, което я обединява с Русия

Публикувано от:

Засега не е ясно, ще може ли руският президент да приеме Украйна, която не е признава ръководството на Кремъл. Някои наблюдатели дори не изключват сценарий на военна намеса. Но последица от текущата криза може да се окаже и тясното сътрудничество на Москва със Запада с цел да се спаси украинската икономика. Възможно е гневът на Путин да се ограничи със словесна конфронтация и мерки за предотвратяване на „цветната революция” в неговата собствена страна, пише The New York Times, цитиран от inopressa.ru.

Сега не е време да се дрънчи с оръжие, пише изданието, препоръчвайки на САЩ и ЕС да дадат на украинците да разберат, че ще получат значителна финансова помощ, само ако сформират правителство на националното единство и се съгласят да проведат реформи.

„Западните страни също така трябва да се опитат да задействат Русия, Кремъл да не саботира плана за спасение на Украйна, а рускоговорящите украинци да разберат, че Западът не би подкрепил националистическо правителство”, – подчертава авторът на статията в The New York Times.

За разлика от източноевропейските членове на ЕС и НАТО, Украйна и Русия имат много общи неща. Но, както показаха събитията на Майдана от последните три месеца, украинците свързват бъдещето си с европейските ценности.

„Най-важното е бъдат убедени всички украинци и Русия, че не става дума за избор „или-или”: демократична Украйна, свързана с Европа, може да съхрани обединяващите я с Русия култура, език и история”, подчертава The New York Times.

inopressa.ru