New Europe: България се отказа от „война с Русия в Черно море“

New Europe: България се отказа от „война с Русия в Черно море“

Публикувано от:

Между Румъния, България и Турция възникнаха разногласия по повод политиката на сигурността, отбелязва New Europe, цитиран от RT. Българският премиер Бойко Борисов предложи да се демитализира Черно море и да се „прочисти от кораби и подводници“, като по този начин изрази несъгласието си с предложението за усилване на ВМС, прозвучало на срещата на върха на НАТО.

Изданието припомня, че идеята да се създаде флотилия на НАТО в Черно море дойде през януари от Румъния и бе подкрепена от Украйна, а след известно време и от Турция. Окончателното решение за създаването на черноморски флот НАТО трябва да бъде прието през октомври.

Предложението на румънците се появи след присъединяването на Крим към Русия и разчиташе на обединението на българския, турския, украинския, грузинския и румънския флот. Българският премиер Бойко Борисов обаче нарече тази идея „опит да бъде въвлечена България в пореден конфликт“.

„Не ми трябва война в Черно море“, подчерта политикът, цитиран от New Europe.

През април 2016 г. Институтът за изследване на общественото мнение Gallop публикува данните от допитването, според което в България Русия не се възприема като национална заплаха. В същото време 57 % от анкетираните румънци определят Руската федерация като „заплаха номер едно“ за националната сигурност.