ND: С АК-47 лесно се надвива американски войник в огневи бой

Армията на САЩ ще бъде слаба дотогава, докато на въоръжение не постъпят съвременни типове стрелково оръжие, счита военният анализатор Джим Шатц в списание National Defense Magazine.

Малцина могат да разчитат на превъзходство над САЩ в танково, въздушно или морско сражение, но в огневи бой американските войници изпитват големи затруднения, пише експертът.

Проблемът ясно се проявил например по време на „боя за кишлака Уанат” на границата на източните афганистански провинции Нуристан и Кунар – тогава загинали 9 войници от173-а въздушнодесантна бригада на САЩ. Те водили огън с ръчни картечници M249, гранатомети Mk 19 и автомати M4, които излезли от строя заради прегряване, отбелязва Шатц.

Проблемите с М4 вече били известни на военните анализатори – тестовите изпитания на автомата през 1990 г. и докладът на Командването на специалните операции на САЩ през 2011 г. показали, че М4 има множество недостатъци, но на това не обърнали внимание нито законодателите, нито военното ръководство на страната. При това стрелковото оръжие е най-често използваният вид въоръжение от целия арсенал на американската армия, но въпросът за неговата модернизация почти не е повдиган на високо равнище.

Пентагонът продължава да осигурява въоръжените сили с оръжие с остарели характеристики, което отстъпва на стрелковото оръжие не само на съюзниците на САЩ, но и на техните противници.

„Стандартният за Въоръжените сили автомат М4 (Колт) няколко пъти е подлаган на модернизации, но нито едно изменение не е направило карабината по-ефективна по такива важни параметри като „ударен ефект” и далечина на стрелбата все още М4 отстъпва на въоръжението на противниците на САЩ” – счита експертът. Сега Пентагонът планира нови „подобрения” за автомата М4 и да добие характеристиките, които германският НК416 (Heckler & Koch HK416) притежаваше при своето създаване още преди 10 години.

Джим Шатц отбелязва, че в Афганистан войниците от американската армия и съюзниците от НАТО водили боевете със слабоимпулсните патрони калибър 5,56х45 мм, но били напълно „надиграни” от талибаните, използващи патрони за „Калашников” калибър 7,62х54 мм. Това е предпочитаният патрон и от ИД, с които Алиансът не може да се справи.