NBC: Петте причини, поради които страните в НАТО не искат да плащат на алианса

NBC: Петте причини, поради които страните в НАТО не искат да плащат на алианса

Публикувано от:

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп не е първият политик, който заявява, че страните-членки на НАТО не изпълняват финансовите си задължения пред алианса. Въпреки че именно неговите думи вдигнаха много шум, републиканецът не е излъгал, тъй като НАТО има цели пет причини да не внася „справедливия дял“, пише NBC.

Първата причина е липсата на дисциплина: основополагащият принцип на алианса, че всяка страна трябва да харчи за отбрана 2% от своя БВП, на практика не се спазва.

Единствено САЩ, Великобритания, Гърция, Естония и Полша изпълняват това изискване, се казва в статията. Останалите страни просто не могат да си го позволят, заради високите разходи за здравеопазване и пенсии за застаряващото европейско население – това е втората причина, отбелязва авторът.

Освен това, сумата от 2% от БВП по принцип предизвиква спорове сред 28-те страни-членки на алианса. Мнозина считат, че трябва да се концентрира не върху конкретна цифра, а върху това най-ефективно да бъдат похарчени парите, които са налични, уточнява изданието.

Друга причина се състои в това, че за САЩ е доста по-изгодно да бъдат най-големият играч в алианса, влагайки най-много в него. „Не е в интерес на САЩ да отслабят лидерството си в НАТО, тъй като безпорядъкът, който ще започне там заради оттеглянето им, ще се превърне в заплаха за самите тях. Въвеждането на ред ще изиска още по-големи финансови и военни ресурси“, счита ръководителят на Центъра за Трансатлантически изследвания в Норвежкия институт за сигурност Магнус Петерсън.

Много експерти са съгласни с Тръмп и считат, че САЩ трябва да увеличат натиска върху европейските си партньори в алианса. Бившият унгарски посланик и в САЩ, и в НАТО Андрас Симоний счита, че Америка трябва по-ясно да постави пред съюзниците си въпроса за вноските. „Европейците трябва да бъдат готови за жестокостта, продиктувана от най-добри намерения, независимо от това кой кандидат ще избере американският народ“, добави той.