National Interest състави списък на петте най-силни армии през 2030 г.

Американското издание  The National Interest  анализира най-силните армии в света по баланс на тяхната военна мощ към 2030 година, стана ясно от публикация на сайта му. Според експертите на изданието, тогава и характерът на военните действия ще бъде много различен от познатото ни сега.

В основата на рейтинга са няколко критерия-имат ли армиите достъп до националните ресурси на страната си, включително иновационната технологическа база, радват ли се на политическа поддръжка и имат ли възможност да провеждат изпитания на нови оръжия в реални условия.

САЩ

Това ще продължи да бъде най-мощната военна сухопътна сила в света, като основното й предимство ще са иновациите, внедрени във военнопромишления комплекс, които ще са достъпни за всичките подразделения на военноморските, военновъздушните сили и Корпуса на морската пехота.

Освен това, американската армия има и изключително висока бойна подготовка-нейни части воюват в Ирак и Афганистан вече 15 години и това е най-големият период на водене на война от 19 век насам. Това вероятно ще продължи и в следващите години.

Китай

С превръщането на страната в една от най-динамично развиващите се в икономическо отношение, нейната армия получи достъп до финансиране и до иновации, като това я превърна в истинска съвременна военна машина, особено в годините от 2000 досега- Главното преимущество на китайската армия е нейната численост, която е най-голямата в света, а недостатък- липсата на боен опит-последното участие във военни действия е било през 1979 година в Китайско-виетнамската война.

Русия

След приключването на Студената война, руските въоръжени сили претърпяха тежък период на трансформация и промени, но вече успяха да възстановят достъпа си до ресурси за развитие. В годините на икономически ръст поток от инвестиции се вля в руския военно-промишлен комплекс и осигури необходимото обновяване на оръжията и материалната част. Направената реформа на елитните съединения бе успешна, което се доказа и в двете успешни военни операции в Чечня и Южна Осетия.

Проблеми могат да дойдат от все още незавършената реорганизация на руския военно-промишлен комплекс и намалелите инвестиции в последните кризисни за икономиката години. Руснаците обаче ще запазят своите две предимства-числеността и психологическата сила на войниците и офицерите си.

Индия

Страната се развива добре икономически, но все още нейната армия е технологично изостанала от останалите три военни сили. Необходими са и доста инвестиции, за да извърши превъоръжаване, използвайки достъпа си до пазарите за оръжие на Русия, САЩ, Европа и Израел. В същото време обаче армията й има сериозен боен опит-често се провеждат контратерористични операции срещу въоръжени групировки на маоисти и се поддържа постоянна бойна готовност на границата с Пакистан.

Франция

Армията на тази страна в следващите години ще стане най-силната военна структура в Европа и на практика ще е определяща за сигурността на континента. Това е гарантирано от пълната подкрепа ,която имат въоръжените сили на страната от политическите партии и запазването на големия обем от инвестиции във френския военно-промишлен комплекс. Възможно е дори тя да изпревари в класацията на армиите индийската и дори китайската армия.

error: Съдържанието ни е авторско!