National Interest състави класация на най-ефективното руско оръжие, способно да унищожи ИД

National Interest състави класация на най-ефективното руско оръжие, способно да унищожи ИД

Публикувано от:

Американското издание The National Interest в навечерието на срещата между президента на САЩ Барак Обама и руския президент Владимир Путин в рамките на сесията на Общото събрание на ООН състави списък на оръжията на Русия, които са способни да унищожат терористите от „Ислямска държава”. Важна роля, според изданието, може да изиграе руският брониран щурмовак Су-25, признат по целия свят.

По-рано щурмоваците вече бяха използвани в борбата с екстремистите от ВВС на Ирак и Иран. При това авторът на статията подчертава, че в ръцете на Русия самолетът ще бъде по-ефективен, защото руските Су-25 разполагат с модернизирани системи, при което той се увеличава с по-високо ниво на обслужване.

Подчертава се също и крайно високата ефективност на специалните части, които често показват „впечатляващи” резултати, като се припомня войната в Чечня и ситуацията с Крим. Хеликоптерът Ми-24, според автора, може да изиграе ключова роля в борбата с ислямистите – „летящият танк” ще осигури на военните мобилност, ще помогне за прехвърлянето на войските до стратегическите места, а също може да бъде използван и за пълноценна бойна машина.

В списъка на потенциално ефективните руски оръжия против „Ислямска държава” също влиза БТР-82А, който може да осигури защита за сухопътните войски и огнева поддръжка.

Като заключение авторът споменава руските безпилотни летателни апарати, които могат да изиграят ключова роля при съвместните руско-сирийски наземни настъпателни мисии, защото разузнавателните данни на САЩ няма да са достъпни за Башар Асад.