National Interest: Съвременните руски подводници плашат САЩ и НАТО

National Interest: Съвременните руски подводници плашат САЩ и НАТО

Публикувано от:

Дейността на руския подводен флот във водите на Северния Атлантик отново нарасна до равнището от времето на Студената война след продължително затишие, последвало разпадането на Съветски съюз, пише военният редактор на The National Interest Дейв Маджумдар.

„Освен това съвременните руски подводници са по-ефективни от всякога, което плаши НАТО“,  пише авторът, потвърждавайки думите си с изявление на британския вицеадмирал Клайв Джонсън, командващ ВМС на НАТО.

Според Джонсън, новите руски подводници много превъзхождат всичко, с което военноморските флотове на НАТО и САЩ са се сблъсквали по време на Студената война. Адмиралът отбелязал, че Русия направила забележителен технологичен скок, и добавил, че сега съвременните руски подводници „притежават по-голям радиус на действие, подобрени системи и са по-леки за управление”.

Наистина инвестициите, които Русия вложи в модернизирането на флота, се откупиха, след като в НАТО забелязали „ръст в професионализма и способностите да се управляват подводниците”, отбелязва Дейв Маджумдар.

„Това предизвиква опасение”, цитира анализатора думите на Клайв Джънсън, които той заяви в интервю за британското издание IHS Jane’s.