National Interest: Сирийският конфликт не може да бъде решен без Русия

National Interest: Сирийският конфликт не може да бъде решен без Русия

Публикувано от:

Решението на сирийската криза трябва да стане първостепенна задача за новия президент на САЩ. Но Белият дом трябва да разбере, че е невъзможно да се справи с проблемите в района без участието на Русия. Такова мнение изказа Амитай Ециони, анализатор от изданието National Interest.

Той смята, че е необходимо новият американски лидер да се откаже от идеите за свалянето на Башар Асад.

“Асад удържа властта си и продължава да побеждава”, отбелязва авторът на статията. “Освен това никой не се нае да обясни защо САЩ решиха, че ако някой евентуално замени Асад, то той ще бъде по-добър от него”.

Друга важна задача за новото американско ръководство трябва да стане спасението на стотици хиляди животи и намаляването на броя на бежанците. В тази връзка, това ще бъде невъзможно без привличането на Асад към мирното урегулиране, твърди анализаторът.

Според мнението на автора на статията, Москва е заинтересована в съхраняването на режима на Асад, защото Сирия е единственото място в района на Средиземноморието, където тя притежава морска база и военно летище.

“Независимо дали това ни се харесва или не, не съществува начин да се приключи тази гражданска война без сътрудничеството с Русия”, подчертава Ециони.

Източник: Блиц