National Interest: САЩ стигнаха до черта, след която не могат без въоръжен конфликт

Американците се страхуват, че не могат да живеят без война и това мнение подгрява „параноидалния патриотизъм”, пише полковникът от американската армия, професор от Военната академия на САЩ Грегъри Дедис в своя публикация в The National Interest, предаде РИА Новости.

От края на Втората световна война американците вървят в порочния кръг да разпалват войни, които са породени от постоянен страх от външна заплаха. По време на студената война американските власти рисуваха „апокалиптични картини” каква опасност представлява СССР и комунизмът. Обаче от момента на разпадане на Съветския съюз нищо не се измени. В новата стратегия за национална сигурност на САЩ от 2015 г. като преди се говори за „постоянна заплаха от атаки”, независимо от силата и влиянието на САЩ, отбелязва Грегъри Дедис.

Поредица от задгранични военни интервенции, включително в Ирак и Афганистан, не само не намалиха страха, но и усилиха позициите на поддръжниците на „постоянните” военни действия. „Съблазните на войната” затъмниха рационалното мислене. Според американския полковник, говорещите за „свобода” и „демокрация” са лицемерни, когато оправдават американските интервенции.

„Подобно доброволно приемане на концепцията за „постоянни войни” предлага подходящо (и печелившо) поле за дейност на мечтатели, които гледат в бъдещето и дават съвети по всички военни въпроси, започвайки от прийомите за водене на кибервойна и завършват с използване на дронове” – пише Грегъри Дедис.

Освен това САЩ паднаха в капана на собствената си „незаменимост”. Подобни настроения могат да се охарактеризират като „параноидален патриотизъм”, както нарича това явление философът Кели Оливър, отбелязва експертът. Опитите на САЩ да запазят своето превъзходство на всяка цена доведоха до там, че гражданите станаха подозрителни по отношение на страните, които могат да подкопаят ролята на САЩ на международната арена. Този страх разпалва у тях „пристрастеност към война”, се казва в публикацията.

„В действителност ние не искаме мир. Ние не просто сме очаровани от войната, ние дойдохме до онази черта, когато се боим, че не можем да преживеем без нея. Войната стана способ за борба с нашите страхове, в същото време нашите страхове станаха оправдание за продължаване на войните” – подчертава Грегъри Дедис.

Авторът на публикацията признава, че е необходимо да се излезе от състоянието на параноя, тя не трябва да се греши с готовността да се отблъсква заплахата.

„Ние трябва да спрем да се приспособяване към безпрецедентната милитаризация, която влияе на психическото здраве на нашата нация. И най-главното, ние трябва да престанем така силно да се страхуваме” – резюмира експертът.

error: Съдържанието ни е авторско!