National Interest: САЩ не трябва да дават на Киев карт-бланш за конфронтация с Русия

National Interest: САЩ не трябва да дават на Киев карт-бланш за конфронтация с Русия

Публикувано от:

САЩ трябва да проявяват предпазливост и да не дават на своите съюзници или приятели, например Украйна, да почувстват, че имат картбланш на конфронтация с Русия, пише американското издание The National Interest цитирано от РИА Новости.

Потенциалните последствия от война с Русия ще бъдат катастрофални, цитира изданието мнението на президента на вашингтонския Център за национални интереси Дмитрий Саймс и на директора на научния център Белфър при харвардското училище „Кенеди” Греъм Елисън. Тези експерти, подчертавайки заинтересоваността на САЩ да поддържат своето реноме на свръхдържава, в същото време предупреждават, че Москва и Вашингтон могат „по недоглеждане” да бъдат въвлечени в съвсем нежелана война по между си.

Още през 1990-те години бившият посланик в СССР Джордж Ф. Кенън предупреждаваше, че разширяването на НАТО неизбежно ще настрои Русия против САЩ. Изглежда неговото предсказание се сбъдва в наши дни, отбелязва The National Interest. „Отгласи от конфронтацията по време на студената война се чуват и в двете столици” – пише изданието.

То информира за създаването на непартийна организация – Американски комитет за съгласие между Изтока и Запада, в който влизат бившият сенатор Бил Брадли, бившите посланици Уилям ван ден Хейвъл и Джек Метлък-младши, професор Стивън Коен. Целта на комитета е да съдейства за „нова разрядка” в отношенията с Русия.

Както съобщава The National Interest, членовете на организацията целят да стимулират дебати за Русия и призовават Москва и Вашингтон да възобновят сътрудничеството па „Програма за съвместно намаляване на заплахите”, а също да възстановят работата на Съвета Русия-НАТО.

Изданието представя и гледната точка на почетния председател на Съвета по международни отношения Уесли Гелба, който призовава администрацията на САЩ към „трезва политика”, в която Русия да се разглежда „не като враг, а като комбинация от съперник и партньор”.