National Interest за руските С-500: Готови за борба на височина 200 км

National Interest за руските С-500: Готови за борба на височина 200 км

Публикувано от:

Ако Русия свърже в едно цяло подготвяните за постъпване на въоръжение зенитно-ракетни комплекси С-500 с другите комплекси – като С-400, С-300ВМ4 и С-350, то въздушното пространство на Русия ще стане на практика напълно неуязвимо за самолетите на противника, пише американското издание The National Interest.

„Някои модели на тези нови системи са до такава степен съвършени, че много американски военачалници се опасяват, че дори и самолетите-невидимки, като F-22, F-35 и B-2, ще се изправят пред проблеми при тяхното преодоляване”, пише в статията.

При това изданието отбелязва, че американските военни са удивени от факта, че Русия след разпадането на Съветския съюз е успяла не само да запази бойните възможности на елементите на ПВО, но и да ги усъвършенства.

The National Interest подчертава, че новият комплекс „ще заеме горното ниво на ешелонираната единна система за противовъздушна отбрана на Русия, ще може да води борба по цели на височина около 200 километра”. Това ще позволи на С-500 да поразява приближаващи се балистични ракети на противника на разстояние 640 километра, пише авторът на статията.

В средата на април 2016 година командващият войските на Въздушно-космическата и противоракетната отбрана генерал-лейтенант Виктор Гумений заяви, че ВКС на Русия „в най-скоро време” ще получат първите образци на С-500. Комплексът ще е способен да открие и порази до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 километра в секунда.