NATIONAL INTEREST: Порошенко не бива да разчита само на Европа

Ако украинският президент иска да постигне мир и икономически разцвет, той трябва да намери начин да консолидира всички гледни точки в правителството си така, че то да отчита възможноститена помощта от Запада, но и да не къса отношенията с Русия, пише американското списание The National Interest.

Ентусиазмът на Украйна във връзка със сближаването с ЕС не е взаимно. „Подкрепата, която ЕС и САЩ оказваха на Украйна, засега бе основно риторична, – отбелязва изданието. – В действителност западните правителства отделиха твърде много внимание да характеризират украинската криза като външен конфликт, вината за който, видите ли, изцяло носи Русия”.

При това Западът не обръща внимание на такива вътрешни проблеми в Украйна, като корупцията и потенциалните разногласия не само между прозападните и проруските  партии, но и между партиите със „западен” уклон, които имат различни гледни точки за това как да се реформира Украйна, пише списанието.

„В резултат помощта на Запада за решаване на украинската криза остава неефективна”, – констатира изданието.

Един от ключовите моменти остава газовият въпрос и Владимир Путин вече даде да се разбере, че сметката за газ е само началото на онези финансови загуби, които й предстоят на Европа в рамките на нейната помощ за Украйна.

„ЕС не само не може да си позволи да спаси Украйна, ЕС не може и напълно да обърне гръб на Русия, защото трябва да съобразява със собствената си зависимост от газа”, – пише The National Interest и  припомня, че Петро Порошенко е искал от Запада пет милиарда долара за плащането на газа, но на Украйна в крайна сметка бе отпуснат само един.

Резултатите от изборите в Украйна доказаха, че страната е все още силно разделена, и, ако в близките месеци украинският президент не успее да гарантира, че всички въвлечени в работата на Радата групи ще могат да участват в приемането на решения, страната я очаква по-нататъшно разпадане, подчертава списанието.

Изданието отбелязва, че пренебрегването на избирателите, подкрепящи „Опозиционния блок” – партията, която след изборите е на четвърто място с девет процента от гласовете, ще има много сериозни последствия. Повечето привърженици на „Опозиционния блок” живеят в източната част на страната, която е все още под контрола на Киев. Ако мнението им не бъде чуто, всичко може да свърши с преминаване на тези територии под властта на опълчението, смята списанието.

Източник: „Гласът на Русия“

error: Съдържанието ни е авторско!