National Interest: Обама трябва да върне Нобеловата награда за мир

Американският президент Барак Обама трябва да върне Нобеловата награда за мир, пише журналистът  Бари М. Бличман в сп. National Interest.

За времето на управлението си администрацията на президента на САЩ не е направила нищо за понижаване на заплахата от ядрена война, пише авторът на публикацията.

През 2009 година Обама заяви, че трябва да се създаде свят, не изискващ поддържането на сигурността с помощта на ядрено оръжие. Именно благодарение на това си обещание американският лидер тогава получи Нобеловата награда за мир, а ето как звучеше част от изявлението на Нобеловия комитет по темата:

„Нобеловият комитет придава специално значение на вижданията на Обама и на усилията, които той полага за установяването на един свят без ядрени оръжия“.

Както отбелязва Бличман, Обама пропусна множество възможности за реализирането на въпросното обещание. Американският президент не е съкратил нито арсенала, нито резервите на ядрените бойни глави.

Това не първият такъв призив с искане за връщането на Нобеловата награда за мир, заради циничното и безцеремонно поведение на американското висше ръководство, което става все по-очевидно за световната общественост, въпреки милиардите долари вложени в американска пропаганда.

След успехите на Русия във военната операция в Сирия и решителните действия и усилия на руския президент Владимир Путин в борбата с тероризма, се появяват все повече призиви за връчване на Нобеловата награда за мир на руския президент.

error: Съдържанието ни е авторско!