National Interest: Обама много се обърка с ИД

National Interest: Обама много се обърка с ИД

Публикувано от:

Изказването на Барак Обама за това, групировката „Ислямска държава“ успешно е била  „сдържана“ в Сирия и Ирак, подчертава провала на американското разузнаване и американската стратегия, пише в The National Interest експертът по Близкия изток Ендрю Бауен, предаде РИА Новости.

„След като бе превзет иракския град Мосул, екипът на президента Обама системно подценява силата и издръжливостта на групировката ИД като заплаха за националната сигурност на САЩ“,  пише той.

Президентът на САЩ Барак Обама в интервю за телевизия ABC News миналата седмица заяви, че са успели да „сдържат“ групировката ИД в Сирия и Ирак. Само броени часове по-късно Париж бе разтърсен от терористичните актове, при които загинаха 129 души.

Бауен подчертава, че дори преди усилването на ИД Белият дом неправилно е оценявал потенциалните рискове, които войната в Сирия е носила за САЩ и съюзниците им. Събитията в Париж доказаха, че пред Обама стои проблем, който той не е очаквал, независимо от всички очевидни признаци за появата му.

„Военната стратегия на САЩ за борба с ИД се оказа тромава, тя не доведе до някакъв значим прогрес”, отбелязва анализаторът. Американската авиация предпочиташе да нанася удари по твърде специфични цели, вместо да прекъсне каналите за снабдяване на ИД и да ограничи възможностите им да контролират ключови стратегически центрове над региони като Рака и Мосул.

САЩ надцениха местните сухопътни сили, чиято подкрепа беше увеличена от Вашингтон. В частност, те не успяха качествено да обучат бойците от сирийската опозиция.

„ИД не може просто да се превземе и „сдържи”. Начинът на мислене, според който Вашингтон нищо не го заплашва и той може да концентрира цялото си внимание върху Азия при липса на устойчива стратегия за борба с глобалния екстремизъм и с нестабилността в Близкия Изток, може да изглежда примамлива за президента, стремящ се да сложи край на близкоизточните войни. Но това не е подходяща стратегия за гарантиране на сигурността на Америка в бъдеще. Точно обратно”, обобщава Бауен.