National Interest нарече руския танк-робот „Уран-9” предвестник на бъдещето

National Interest нарече руския танк-робот „Уран-9” предвестник на бъдещето

Публикувано от:

Русия се готви да представи многофункционалната роботизирана система „Уран-9“ на международните пазари, пише National Interest, предаде РИА Новости.

„Уран-9“ не цели да замени основните бойни танкове – Т-90 и Т-14 „Армата“, а ще се използва за огнева подкрепа на спецчастите и за разузнаване от дистанция, отбелязва изданието. Роботът е оборудван с 30-мм автоматично оръдие 2А72 и прикрепена към него 7,62-мм картечница, както и противотанкови управляеми ракети М120 „Атака“.

„Включването на ракетите „Атака“ ще позволи на машината да влиза в бой и да унищожава най-съвременните бойни танкове от разстояние над 8 хил. м. Роботът е оборудван и с лазерна система на управление“, добавят от National Interest.

Според оценката на експерти от „Рособоронекспорт“, „Уран-9“ може да се използва в локални войскови и антитерористични операции.

„Руските разработчици разполагат с всички необходими компетенции за създаването на съвременна военна роботизирана техника, която ще бъде търсена на международния пазар“, цитира изданието думите на Борис Симакин, началник на управлението за анализ и перспективно планиране към „Рособоронекспорт“.

Наблюдателят на списанието Дейв Маджумдар отбелязва, че „Уран-9“ към този момент няма западни аналози, макар и САЩ да разработват безпилотни бойни машини от двадесет години насам.

„По технологията предстои още работа, но дори сега можем да наречем „Уран-9“ предвестник на бъдещето“, отбелязва експертът, като подчертава, че роботизираните бойни машини в бъдеще ще могат изцяло да заменят предшествениците си.