National Interest: Как рухна мечтата на САЩ за изолация на Русия

Провеждайки успешно Петербургския икономически форум, Русия показа, че САЩ са претърпели неуспех в опитите си да наложат на света идеята за изолация на Москва, пише National Interest.

След като през 2014 г. Белият дом започна да оказва натиск върху ръководствата на най-големите американски компании, възпрепятствайки сътрудничеството им с Русия, форумът получи допълнително символично значение. Сега, анализирайки резултатите от 20-ия форум, не е трудно да се зададе въпросът, беше ли политиката на Вашингтон ефективна по принцип, отчитайки факта, че американските компании също бяха представени в Петербург, отбелязва изданието.

Няма никакви съмнения, че предприятия от други страни ще побързат да заемат мястото на американските компании, вслушали се в съвета на своето правителство и решили „да избягват“ Русия. С други думи, докато Вашингтон се прави, че „изолира“ Русия, европейците всячески търсят път към сътрудничеството с Москва, подчертава авторът на статията.

Едва ли някой се е надявал, че липсата на американски компании на форума ще се превърне в „последната капка“ за Москва и ще я накара да отстъпи пред западните искания по отношения на Крим и Украйна. В резултат на така създалата се ситуация, очакванията на Белия дом са напълно разрушени: полуостровът продължава да е част от състава на Русия, икономиката на страната се справи с трудностите по-добре, отколкото можеше да се очаква, президентът на страната стои твърдо на ръководния пост и приема в родния си град чуждестранни гости, в това число немалко американци, пише изданието.

„Няма никакви съмнения в това, че Русия и нейният президент си остават важна сила на международната сцена. Тази година Петербургският икономически форум потвърди, че страната изобщо не се намира в изолация и на западните лидери ще им се наложи още дълго да си имат работа с Москва“, заключава авторът на статията.

error: Съдържанието ни е авторско!