National Interest: Как американските медии изопачават информацията за Русия

National Interest: Как американските медии изопачават информацията за Русия

Публикувано от:

Американските медии все повече се отдалечават от журналистиката на фактите и преминават към пропагандата, когато отразяват отношенията между РФ и САЩ, както и ситуацията в самата Русия, пише научният сътрудник от вашингтонския Център за национални интереси Рейчъл Бауман в статия за The National Interest.

Според Бауман, американските медии трябва да се замислят, че по отношение на Русия виждат не това, което всъщност е, а онова, което биха искали да видят.

В публикацията си Рейчъл обстойно разглежда три конкретни примера. Първият се отнася до коментар на CNN относно изказвания на Доналд Тръмп за евентуалната отмяна на санкциите срещу Русия и положителните си отзиви за Владимир Путин. Взети са мнения на противници на изказаните съждения, но нито един неутрален експерт или дори позитивно настроен за промяна на американската външна политика.

Като втори пример Бауман се спира на предаване на Фарид Закария по CNN. Той беше през юни на Петербургския международен икономически форум, дори взе интервю от Владимир Путин, по време на което се държа почтително.

За предаването си за Русия и Тръмп обаче, журналистът подбра само изявени русофоби, чието единомислие не е спомогнало проблемите да се разгледат многостранно и да се получи полезна дискусия.

„Най-ярък пример за изопачаване на фактите”, според автора, е една публикация в New York Times за връзките на Пол Манафорт, ръководител на предизборния щаб на Тръмп, с „неудобната страна на руската и украинската политика”. Както пише Бауман, авторите на NYT въобще не вземат под внимание „многобройните опити” на Манафорт да откъсне бившия украински президент Виктор Янукович от Москва и да го „прехвърлят” на страната на Вашингтон. New York Times бегло ги споменава, но премълчава как тези опити биха могли да се отразят върху интересите на Русия, например в енергетиката.

„Тези три примера демонстрират тенденцията в западните медии – предлагат на аудиторията сензационно и недостоверно отразяване на Русия, което допълнително задълбочава лошите отношения с нея”, пише Рейчъл Бауман.

Както отбелязва експертът, медиите престават да съобщават факти и се „превръщат в открити пропагандисти”. За последен път подобно нещо се наблюдаваше в медиите по време на войната в Ирак. Последствията от това могат да бъдат пагубни.

„Както пише Уолтър Липман преди почти един век, най-разрушителната форма на неправдата – това са фалшивите аргументи и пропагандата на онези, чиято професия се състои в съобщаването на новините. При отразяването на ситуацията в Русия и Америка би било добре западните журналисти да помнят това“, обобщава Рейчъл Бауман.