National Interest: „Десен сектор” заплашва не само Киев, но и авторитета на САЩ

National Interest: „Десен сектор” заплашва не само Киев, но и авторитета на САЩ

Публикувано от:

От засилването на „Десен сектор” следва да се опасяват не само украинските власти, които се опират на подкрепата на радикалите, но и Вашингтон, тъй като екстремистите могат да провалят плановете на САЩ в региона, пише американското списание The National Interest, цитирано от РИА Новости.

Докато контактните групи продължават да водят преговори, по-важно от когато и да било, отбелязва изданието, е гарантирането на запазването на постигнатия прогрес.

„Десен сектор” има реална възможност да провали мирното разрешаване на конфликта в Украйна, тъй като съчетава радикални идеи с отлично развити и подготвени военни структури, това фактически е армия, намираща се извън държавен контрол.

„Десен сектор” е полезен за Киев, но само докато техните цели съвпадат”, пише National Interest и добавя, че такава ситуация може да представлява сериозен проблем за реализация на целите на САЩ в региона.

Отбелязвайки нежеланието на САЩ официално да разглеждат тази организация като заплаха, изданието смята, че няма нищо странно в това. Според Вашингтон те просто са „предполагаеми съюзници на нашите съюзници“. Затова и много американци биха възприели опасенията относно ролята на „Десен сектор“ като симпатия на руските цели или дори като резултат от руска пропагадна.

„Ако нещата се погледнат реално, то „Десен сектор” може да представлява сериозна заплаха не само за подкрепяните от Русия опълченци, но и за украинското правителство, подпомагано от САЩ“, предполага още изданието.

Даже беглото запознаване с доктрината на „Десен сектор”, пише The National Interest, показва нежеланието на тези хора да правят компромиси. Същевременно без преговори между централното правителство и опълченците Минските споразумения ще се провалят и пълномащабният конфликт ще се възобнови, а това ще постави суверенитета на Украйна под още по-голяма заплаха, се казва в публикацията.

„Тъй като популярността на Порошенко спада, „Десен сектор” може да открие огън по плановете на САЩ в региона, като по ирония на съдбата ще помогне на Владимир Путин да защити руските интереси”, отбелязва NI, като обръща внимание върху необходимостта САЩ да се опасяват от растящото присъствие на „Десен сектор” в региона.