National Interest: Две трети от бригадите на американската армия не са готови за война

Американската армия все по-зле се справя с гарантирането на сигурността на САЩ, пише The National Interest.

На 15 юни бе отбелязана 241-вата годишнина от създаването на американската армия – сериозен период от време, през който тя е давала хиляди поводи за национална гордост. Сега обаче, армията е в упадък, се казва в публикацията.

Американски военни продължават да се намират в Афганистан и Ирак, тяхното присъствие е необходимо и в Европа. Мащабните предизвикателства и задачи доведоха до сериозни проблеми в бойната готовност – едва една трета от всички бригади на американската армия са готови за военни действия, заяви началникът на щаба, генерал Даниъл Елин пред The Heritage Foundation.

С това обаче проблемите в армията на САЩ не приключват. След края на Студената война броят на военнослужещите се е съкратил почти двойно – от 770 хил. до 481 хил. през 2001 г., като при това в плановете на властите е да уволнят от армията още 30 хил. души през следващите няколко години.

Елин отбелязва, че поради съкращения в бюджета е прекратена модернизацията на войсковите сили в американската армия. Близо сто хиляди военни не могат да бъдат изпратени в зони на бойни действия, затова реалната численост на армията на САЩ е около 380 хил., се казва още в статията. От тях 162 хил. са задействани във военни операции, а останалата част не могат ефективно да реагират на сериозни заплахи, заключава авторът.

error: Съдържанието ни е авторско!