National Interest: Американските F-15 в Турция се боят от ”страховитите С-400”

National Interest: Американските F-15 в Турция се боят от ”страховитите С-400”

Публикувано от:

Американските бойни самолети F-15 никога не са получавали заповед да защитават въздушното пространство на Турция в случай на възможен сблъсък с руската или сирийската авиация. Обаче след като Анкара свали руския бомбардировач Су-24 и провокира конфликт, нещата може да се променят, пише “National Interest”, цитиран от РИА Новости.

Шест американски изтребителя F-15C (McDonnell Douglas F-15 Eagle) и шест изтребители-бомбардировачи F-15E (McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle) от ноември са разположени в базата Инджирлик в Турция.

Военновъздушните сили на САЩ не очакваха, че Турция ще свали руския бомбардировач. Те нямаше как да предвидят, че в отговор на това Русия ще изпрати на крайбрежието на сирийска Латакия ракетен крайцер “Москва”, въоръжен с мощната система за противовъздушна отбрана “Форт” (морският аналог на системата за противовъздушна отбрана е С-300). Изданието пише, че “страховитият комплекс С-300 е смъртоносна заплаха за обикновените изтребители като F-15 и F-16”.

Освен това Русия разположи в Сирия “още по-опасния” зенитен ракетен комплекс С-400, който според “National Interest” позволява да се поразяват цели, намиращи се далеч в Турция. САЩ също така предполагат, че Русия може да разположи на територията на Сирия многофункционални тежки изтребители Су-30СМ и многофункционални реактивни изтребители Су-27СМ.

“Инцидентът със Су-24 и последвалото мащабно разполагане на въоръжение на територията на Сирия от страна на Русия, превръщат ситуацията в хаос”, коментира представител на американките военновъздушни сили, цитиран от изданието.

В момента САЩ и Турция разработват документ, в съответствие с който американски бойни самолети ще могат да защитават турското въздушно пространство. Все още предстои да се обсъдят детайлите на споразумението.

“Правилата за използване на въоръжени сили са необходими, за де се избегне повторение на инцидента, когато турските военни свалиха руския бомбардировач Су-24, който уж е пресякъл границата за 17 секунди. Вместо да съпроводят самолета, турците свалиха бомбардировача”, пише в статията.