An Nahar: Западът вече два пъти подведе Русия. Иска да го направи отново

An Nahar: Западът вече два пъти подведе Русия. Иска да го направи отново

Публикувано от:

Либия, Украйна, а сега и Сирия и ИДИЛ: Западът вече за трети път през последните няколко години се опитва да излъже Русия, пише арабското издание An Nahar. Според статията, внесената в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия и „Ислямска държава” е същата уловка, каквато бе и „либийската” революция, използвана като предлог за намеса в страната.

Първата лъжа, според авторите на статията, е резолюция №1973 . Тогава Русия не се е възползвала от своето право на „вето” и е позволила въвеждането над Либия на „безполетна зона”, превърнала се в бомбардировки и стигнала до свалянето на Муамар Кадафи.

Втората лъжа, според An Nahar, е Украйна. Тук отново Русия е повярвала, че споразумението на Виктор Янукович с „опозицията” има реална тежест, което даде възможност за осъществяването на държавния преврат. Западът не просто следеше какво се случва, но и приемаше активно участие в събитията в Украйна.

Днес в Русия се опитват отново да приложат този фокус, смятат от арабското издание. Като повод за това ще послужи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на „съюзна коалиция” за борба с ИДИЛ. В момента обаче, ВВС на САЩ и другите страни от НАТО бомбардират Сирия, прикривайки това с необходимостта от борба с „Ислямска държава”.

Днешната резолюция може да бъде използвана от Запада по същия начин, по който бе задействана и „либийската” – за формален „покрив” над войната срещу Башар Асад и сирийския народ, пише още арабското издание.

В крайна сметка, всичко това може да приключи за Русия с още една поредна лъжа, а за Сирия с окончателното потъване в хаоса и установяването на власт на ислямистите, срещу които САЩ „се бори”, като бомбардира „погрешка”сирийската инфраструктура, вече и без това достатъчно пострадала по време на организираната от Запада гражданска война в страната.