Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing („Много шум за нищо“) е комедия от Уилям Шекспир, написана през 1598 година. В комедията се разказва за една любовна интрига, която забавлява зрителите по време на пиесата. Нещо подобно се вихри в глобалното медийно пространство от вечерта на 3 април 2016 г. ВВС съобщи една публична тайна. Богати и овластени хора в света крият от хорските погледи в данъчни райски кътчета своето богатство. Една юридическа кантора в Панама – „Мосак Фонсека“ предлага от доста години на своите клиенти да перат пари, да избягват санкции и данъци. Близо две години Международният консорциум на разследващите журналисти, „Зюддойче цайтунг“, „Гардиън“, „Монд“ и други медийни партньори работят по проекта „Досиетата от Панама“. Те са получили достъп до конфиденциалните документи на „Мосак Фонсека“. Както се закани преди дни скандалният милиардер Джордж Сорос… Путин ще бере ядове. Докладът на Международния консорциум на разследващите журналисти е публично достояние. Основният въпрос е: Как е интерпретирана предоставената информация, кой я интерпретира, кой е основната мишена? Прегледът на американските, английските, френските, испанските, белгийските, швейцарските и повечето български медии показва, че основният акцент върху журналистическото разследване е фокусиран върху руския президент Владимир Путин. Той е основната мишена на въпросното „журналистическо“ разследване. В това не може да има съмнение. Съдържателният контент-анализ, основан на изследване на думите и съобщенията, съсредоточава вниманието върху съдържанието на отправените към читателя текстове. Структурният контент-анализ позволява да се открие една друга страна на поредицата от статии. А именно, не толкова какво се говори, а КАК се говори. Не на последно място в технологията на структурния контент-анализ се включват снимките, които придружават текста. Важно е да се фиксира на коя страница е съобщението, колко голямо е заглавието на статията.

Почти без изключение на всички прегледани медии темата фигурира на първа страница с големи букви. В заглавието, с много редки изключения, е включена думата „Путин“. В над 90% от случаите фигурира снимка на Владимир Путин. Най-често руският президент е в компанията на един-двама световно известни футболисти. По-ясно казано, структурният контент-анализ категорично показва, че основната мишена на вълната публикации по темата „документите от Панама“ е Владимир Путин. Въпреки, че френският вестник „Монд“ съобщава: в скандалните разкрития са споменати 12 държавни глави, от които 6 са действащи в момента. Включени са 128 политически лидери и представители на изпълнителната власт. Фигурират 29 персони от най-богатите в света.

В преобладаващия брой статии по темата, най-вече в български медии около 80% от съдържанието е фокусирано върху Путин, неговото близко обкръжение, руски банки, руски олигарси и други. Въпреки, че в публикацията на френския ежедневник „Фигаро“ от 4 март т.г. са посочени още Маурицио Макри – президент на Аржентина, Сигмундур Давид Гунлаугсон- министър-председател на Исландия, Петро Порошенко- президент на Украйна, Шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян- президент на ОАЕ, кралят на Саудитска Арабия – Салман ибн Абдулазиз ал Сауд. Но това не е всичко. В разкритите „документи от Панама“ фигурират някои от братовчедите на Башар Асад и редом с тях в публикацията на „Фигаро“ фигурира бащата на британския премиер Дейвид Камерън, както и дъщерята на бившия китайски премиер Ли Пенг. Допълнително са посочени близки на хора от изпълнителната власт в Аржентина, Мароко, Египет, Гана, Южна Африка, Кот д’Ивоар, Гвинея, Пакистан, Азербайджан, Испания и Малайзия. Не липсват и личности от кралските дворове на Европа. Посочена е инфантата Пилар де Борбон, сестра на крал Хуан Карлос и леля на принц Филипе VI. Не липсват и имена като такива на известния режисьор Педро Алмодовар и неговия брат. Футболистите Лионел Меси и Мишел Платини също са в списъка.

Но да се върнем към акцента на глобалната медийна кампания за дискредитиране на президента на Руската федерация. Описани са невероятни финансови схеми, в които са замесени руснаци. Някои, които са от най-близкия кръг на Владимир Путин. В играта е включена и голямата дъщеря на руския президент Мария, нейният кръстник- музикантът Ролдугин и още много други. Прави впечатление, че сериозните издания, които са изследвани в двата вида контент-анализ винаги включват следната фраза – „Никъде не е открито черно на бяло името на Владимир Путин“. Професионалистите журналисти винаги постъпват така. При липса на доказателства, без изключение „си връзват гащите“.

Накрая, да припомня отново историята с раздухания преди години скандал на тема „Путин-наркотрафикант“. Много от глобалните медии тогава бяха подели кампания, че Владимир Путин по време на неговия престой в кметството в Санкт Петербург е бил връзка на латиноамериканската наркомафия. Перял бил пари на наркобосовете като закупувал недвижимо имущество в града на Нева. После се оказа, че Владимир Путин е участвал в съвместна операция на ФСБ и германското BND (разузнаване) за разкриване на наркомрежа на територията на Европа, която получава дрога от Латинска Америка. Както се казва в стария виц: „Филмът не е шведски, а съветски… не е сексуален, а е социален… и не е „Баба дава на войника“, а е „Балада за войника“.

Автор: Боян Чуков

Източник: http://a-specto.bg/

error: Съдържанието ни е авторско!