Moody’s: Възможен е дефолт на Украйна

Международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service предупреди за вероятността през септември Украйна да обяви дефолт по еврооблигации, съобщи “Интерфакс Украйна”, като се позова на оценка на Moody’s. Опасността от мораториум върху външните плащания, което се приема като обявяване на технически дефолт, се запазва, въпреки че страната изплати лихвите по еврооблигации с падеж през юли 2017 г.

„Очакваме на 23 септември Украйна да се въздържи от погасяване на еврооблигаци за 500 милиона долара, емитирани през 2010 г., ако до края на поредния тримесечен преглед на програмата за сътрудничество с МВФ правителството не успее да постигне споразумение с частните кредитори”, се отбелязва в оценката на рейтинговата агенция.

Според експертите на Moody’s, този месец Киев е погасил задълженията си, само за да избегне срив в преговорите с частните кредитори. По същата причина украинското правителство вероятно ще изплати и лихвата, дължима на 23 август. Тогава предстои да бъдат погасени 60 милиона долара по емисия облигации за 1,5 милиарда долара с падеж през 2012 г.

Миналата седмица Украйна избегна технически дефолт, изплащайки лихви за 120 милиона долара по държавни облигации на обща стойност 2,6 милиарда долара, емитирани през 2012 г. за 5 години, уточни БТА.

Междувременно, министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско заяви, че тежко задлъжнялата страна е направила нови предложения на кредиторите си за преструктуриране на 23 млрд. долара външен дълг и очаква отговор от тяхна страна, съобщи Reuters. Яреско обаче отказва да даде подробности за предложенията.

Украйна, чието икономическо положение се утежнява заради войната в източните региони на страната, иска да стигне до сделка с кредиторите, за да постигне икономии в размер на 15,3 млрд. долара през следващите четири години.

Преговорите за преструктуриране на дълговете на Украйна се проточиха повече от четири месеца заради несъгласието относно необходимостта от отписване на задължения по главницата, за което настояваше Киев, припомня информационната агенция. Правителството на страната заплаши и с мораториум върху изплащането на дълга, ако исканията не бъдат удовлетворени, уточни Investor.bg.

Не е ясно дали и в новите предложение е включено искането на Киев за „подстригване” на дълговете с 40 на сто. Комитет на облигационерите, воден от няколко американски финансови гиганти, се противопостави на идеята за опрощаване на дългове. Според комитетът удължаване на срокове за погасяване и намаление на лихвата ще бъде достатъчно, за да постигне правителството в Киев целта си за икономии.

Източник : Политика

error: Съдържанието ни е авторско!