Money Morning: Със златото си Русия и Китай ще унищожат долара

Money Morning: Със златото си Русия и Китай ще унищожат долара

Публикувано от:

Въпреки икономическите трудности, Русия активно увеличава запасите си от злато. Тази тенденция може да има разрушително въздействие върху американския долар, пише анализаторът Питър Краут в Money Morning.

Според него руските запаси от злато са се увеличили тройно за последните десет години и в момента са достигнали максимума от 1993 г. Част от руското злато се придобива за сметка на вътрешното производство, тъй като санкциите са повлияли на износа. Въпреки това обаче, цената на златото достигна многогодишния минимум, което може да се окаже много изгодно.

„По време на неотдавнашната криза на рублата циниците предположиха, че на Русия ще й се наложи да продава злато, за да подкрепи рублата. Аз не се съгласих с това. Предположих, че в Русия ще предпочетат да подкрепят своите запаси и вместо това да похарчат книжните долари. Съдейки по всичко, аз се оказах прав“, пише анализаторът.

По негови данни, през ноември миналата година златните запаси в Русия са нараснали от 37,6 до 38,2 млн. унции. През април те са се увеличили до 39,8 млн. унции.

Значителният ръст на руските златни резерви ще има значително влияние върху американския долар. Някои анализатори считат, че във връзка с икономическата криза Русия може да направи златото основа за своята валута единствено в далечно бъдеще. Още повече, че Русия ще действа не сама, а с някои от своите съседи и съюзници, за да прекъсне хегемонията на американския долар, отбелязва Краут.

Тук става дума най-вече за Китай, чиито златни резерви са едни от най-големите в света, макар КНР да не уточнява точните им обеми. Китайските резерви наистина могат да навредят на долара. Американският анализатор Джим Рикардс смята, че ако Китай реши да разкрие информацията за обемите на резервите си, американският долар може да бъде свален. И това е само една от „горещите точки“, които ще предизвикат гибелта на долара, пише още Краут.